Cand te gandesti la niste \'\'Traume mici\'\', poate ca prima intrebare care-ti vine in minte, fireasca, este: \'\'Care e diferenta dintre traumele mari si traumele mici si cum pot influenta acestea din urma, fiind atat de mici, starea ta psihica?\'\' Imagineaza-ti un bulgare de zapada care se rostogoloeste... - Meg Arroll.
Aceasta poate fi o mica T chiar daca tu esti cel sau cea care a pus punct relatiei, fiindca toate relatiile intime ne cer sa ne deschidem si sa fim vulnerabili.
Desi aceste relatii adesea continua sa ne dicteze stilurile de atasament la varsta adulta, lucrurile nu sunt batute in cuie.
Exista cineva care inca e prezent in mintea ta? Poate ca nu ai mers atat de departe incat sa-l urmaresti pe retelele de socializare, dar uneori te gandesti la aceasta persoana, de obicei atunci Cand simti ca viata ta este sub asteptari. - Meg Arroll Modul in care iubim se dezvolta in copilarie, dar povestea nu se incheie cu parintii sau cu ingrijitorii nostri din copilarie.
Ignorarea punctului culminant al traumei cu T mic este riscanta deoarece, nerezolvata, poate conduce la multe dintre afectiunile psihice si fizice din zilele noastre.
In cele din urma, aceasta acumulare de reziduuri psihice ne afecteaza starea de bine - si desi poate sa nu fie acaparatoare (inca), multi simtim cum ne trage in jos, catre oboseala, catre o usoara anxietate si o lipsa de incredere in sine.
Rani micute, aproape imperceptibile avand in vedere normele sociale larg raspandite care ne invata \'\'sa ramanem calmi si sa mergem mai departe\'\', se aduna in profunzime in centrul nostru emotional si cresc precum dobanda la un card de credit.
Dar exista intotdeauna mici julituri si lovituri pe drum, care lasa o urma.
Cei mai multi dintre clientii mei nu au suferit vreo trauma majora in copilarie, cum ar fi abuzul sexual sau fizic, traiul intr-o zona de conflict sau moartea vreunui parinte Cand erau copii.
Are un doctorat in psihologie si un masterat in metode de cercetare si evaluare psihologica.
Meg Arroll este psihologa si coach, specialista in tehnici focalizate pe solutie.
Metoda in 3 pasi (constientizare, acceptare si actiune) propusa de autoare este usor de pus in practica, urmand ghidajul si tehnicile ce-ti sunt oferite cu generozitate.
Vei afla din paginile acestei carti, prin numeroasele exemple si exercitii pe care le vei gasi aici, cum au aparut traumele tale mici si ce poti face pentru a scapa de efectele lor nedorite.
Universul traumelor mici si al consecintelor lor este recent descoperit de stiinta si cu atat mai fascinant.
Acestea pot proveni din copilarie, dar chiar si din relatiile de la varsta adulta, fie ele profesionale sau personale.
Asa si cu traumele mici... acesta se face din ce in ce mai mare, pana poate deveni extrem de periculos, capabil chiar sa declanseze o avalansa.
Cand te gandesti la niste \'\'Traume mici\'\', poate ca prima intrebare care-ti vine in minte, fireasca, este: \'\'Care e diferenta dintre traumele mari si traumele mici si cum pot influenta acestea din urma, fiind atat de mici, starea ta psihica?\'\' Imagineaza-ti un bulgare de zapada care se rostogoloeste..