In aceasta carte incitanta, situata la intalnirea dintre psihanaliza, psihiatrie si psihologia personalitatii, Marshall L.
Silverstein. - Marshall L.
In opozitie, el considera ca tulburarile de personalitate narcisica si de comportament prezinta fragmentari doar temporare, semnificand niste stari vulnerabile de moment ale Sinelui intr-o structura de personalitate mult mai stabila si mai coeziva.
In opinia lui, personalitatea borderline ar fi o ruptura a Sinelui nuclear, ceva intre fragmentarea regresiva si o structura narcisica reconstituita, care a fost vulnerabila si uneori deliranta.
Silverstein Kohut considera ca tulburarea de personalitate borderline este o stare de deficit ce precede formarea unei structuri stabile sau a unei forme rudimentare a Sinelui. - Marshall L.
Acestia mai degraba urmaresc posibile obiecte oglinditoare, incercand in mod repetitiv sa stabileasca o cale alternativa, dar apeland la aceeasi maniera ineficienta.
Ceea ce inseamna ca ei nu incearca sa caute obiecte ale Sinelui (idealizante sau gemelare), cel putin nu intr-un mod durabil sau creativ.
Acesti pacienti nu dispun de o capacitate reala de a dezvolta cai alternative pentru a-si repara Sinele atunci cand responsivitatea oglinditoarea a obiectului Sinelui este blocata.
Tulburarea de personalitate histrionica prezinta o problematica mult mai complexa.
Silverstein, psiholog clinician si profesor de psihologie la Universitatea Long Island (New York), este specializat in psihodiagnostic, cu accent pe evaluarea tulburarilor de personalitate.
Marshall L.
Pentru fiecare dintre aceste grupe de Tulburari de personalitate, autorul creioneaza mai intai principalele perspective teoretice din psihopatologia descriptiva, dar si din psihanaliza clasica, pentru ca mai apoi sa reformuleze, la nivel teoretic si clinic, simptomele si tiparele comportamentale din perspectiva unei psihologii a Sinelui axata pe deficitele de la nivelul coeziunii interne.
Aceste Tulburari sunt grupate in functie de trei tipare distincte: unul care se centreaza pe contracararea devitalizarii Sinelui (ca in cazul personalitatilor schizotipale si evitante), altul menit sa evite fragmentarea Sinelui (personalitatile borderline si paranoide) si un al treilea tipar care cauta cai alternative de asigurare a coeziunii unui Sine slabit (ca in dependenta si histrionism).
Astfel, autorul regandeste afectiunile de pe Axa a II-a DSM ca pe niste \'\'Tulburari ale Sinelui\'\' care pleaca adesea de la o insuficienta oglindire empatica din partea ingrijitorilor din primii ani de viata.
Silverstein reasaza intregul evantai al tulburarilor de personalitate in cadrele psihologiei Sinelui dezvoltate de catre Heinz Kohut.
In aceasta carte incitanta, situata la intalnirea dintre psihanaliza, psihiatrie si psihologia personalitatii, Marshall L