Manualul prezinta, pe parcursul celor cinci capitole, atat cunostinte privind ecosistemele, cat si date, informatii si reglementari privind activitatile umane care deterioreaza mediul.
Tratarea subiectelor fiecarui capitol ofera cadrul necesar pentru interpretarea corecta a mediului ca un complex de sisteme ecologice, precum si pentru intelegerea oportunitatii masurilor de protectie..
In ultimul capitol se fac referiri la modul in care se pot controla poluantii aerului, apei si solului, precum si la modul in care este controlat circuitul deseurilor.
In capitolul 4 sunt prezentate principalele metode utilizate pentru determinarea cantitatilor de poluanti din mediu.
Sunt discutate efectele unor activitati ca gospodarirea apelor si imbunatatirile funciare asupra mediului si influenta agentilor poluanti asupra ecosistemelor naturale.
Trecerea in revista a structurii si functiilor ecosistemului si caracterizarea principalelor tipuri de ecosisteme din Romania constituie baza de intelegere a felului in care trebuie aplicate masurile de protectie.
Reglementarile ce urmaresc mentinerea calitatii factorilor de mediu sunt discutate ca fiind elemente principale de protectia mediului.
Avand in vedere ca protectia mediului reprezinta un domeniu foarte practic ce necesita multiple cunostinte, am realizat o imbinare intre partea teoretica fundamentala ce apartine ecologiei si partea aplicativa care apartine ingineriei mediului.
Manualul prezinta, pe parcursul celor cinci capitole, atat cunostinte privind ecosistemele, cat si date, informatii si reglementari privind activitatile umane care deterioreaza mediul