Istoricul literar Gavril Scridon se sprijina cu precadere pe obiectivitatea datelor exacte, dar lasa loc intotdeauna detaliului colorat sentimental.
Astfel, de‐a lungul anilor, a ingrijit spre publicare intreaga opera cosbuciana, pe care a insotit‐o cu substantiale prefete si studii.. (Irina Petras) Profesor la Universitatea &bdquo
Babes‐
Bolyai” din Cluj‐
Napoca, Facultatea de Litere, Catedra de literatura romana comparata si teorie literara, sustinand conferinte in aceeasi specialitate si la alte institute de limba, literatura si cultura romana apartinatoare unor importante campusuri europene (Munchen, Budapesta, Cracovia, Seghedin etc.), Gavril Scridon (1922‐1996) s‐a dedicat cu devotament si staruinta indelungata studierii vietii si operei lui George Cosbuc.
Atenta si bine documentata, cartea de fata isi propunea, acum o jumatate de secol, sa scoata in evidenta vasta cultura a lui George Cosbuc, un intelectual de rasa conectat la marile valori universale.
De aici interesul sau pentru marile figuri nasaudene, George Cosbuc si Liviu Rebreanu, pe care ii asuma si de pe pozitii subiective, de neam, de apartenenta la un loc, la o familie.
Istoricul literar Gavril Scridon se sprijina cu precadere pe obiectivitatea datelor exacte, dar lasa loc intotdeauna detaliului colorat sentimental