„Premisa principala a demonstratiilor din acest al doilea volum Educatie si putere este ca scoala romaneasca actuala, in intregime, respectiv ca sistem si functionare a fiecarei institutii, ori se transforma, ori va continua sa strice si mai multe minti si caractere individuale si sa diminueze si mai mult ritmul dezvoltarii sociale a natiunii.
Aceasta inseamna ca se cauta educatia pe care s-ar putea sa o avem daca am trece la actiuni de transformare.” (Lazar Vlasceanu).
In continutul cartii se demonstreaza cum poate sa fie readusa educatia din starea de container al tuturor riscurilor care ameninta in prezent individualitati si natiunea ca intreg in cea de instanta de deschidere a orizonturilor inteligentei si infaptuirilor individuale si comunitare. „Premisa principala a demonstratiilor din acest al doilea volum Educatie si putere este ca scoala romaneasca actuala, in intregime, respectiv ca sistem si functionare a fiecarei institutii, ori se transforma, ori va continua sa strice si mai multe minti si caractere individuale si sa diminueze si mai mult ritmul dezvoltarii sociale a natiunii