Primul volum al Enciclopediei imaginariilor este dedicat cercetarii imaginarului literar din Romania, o componenta fundamentala a mostenirii culturale si a identitatii noastre nationale si locale.
Spre deosebire de diversele istorii ale literaturii romane, originalitatea volumului consta in structurarea materialului pe baza conceptului de "bazin semantic", care permite analiza constelatiilor de imagini si simboluri ce traverseaza mai multe epoci, depasind impartirea traditionala pe secole si grupuri de scriitori..
Metodologic, volumul propune o abordare a literaturii pornind de la teoria imaginarului, creata de filosofi francezi precum Gaston Bachelard, Gilbert Durand sau Jean-Jacques Wunenburger, o teorie mai profunda si mai fertila decit definitiile uneori peiorative date imaginatiei si fanteziei.
Primul volum al Enciclopediei imaginariilor este dedicat cercetarii imaginarului literar din Romania, o componenta fundamentala a mostenirii culturale si a identitatii noastre nationale si locale