Aceste istorii de viata ii frapeaza pe intervievatori in primul rand prin dra-matismul procesului de integrare (sau a dificultatilor acestui proces) in soci-etatea greaca. (Nicole Salamon).
Activand la acest adapost, am avut posibilitatea sa realizez (...) o serie de interviuri cu femei imigrante abuzate, gazduite acolo. (...) Capitolul 6 al volumului de fata este rezultatul unei cercetari facute asupra unui grup de astfel de femei, cu o vulnerabilitate multipla: femei imigrante din Grecia afectata de criza economica, victime ale vio-lentei domestice.
In acest cadru, am avut prilejul sa acord asistenta psihologica femeilor abuzate, aflate in tranzit la adapostul organizatiei. (Zoltan Rostas)Cei aproximativ trei ani in care am ac-tivat in cadrul organizatiei non- guvernamentale pentru drepturile femeilor Hope Spot – Speranta femeilor din Salonic au oferit o cazuistica extrem de bogata unui psiholog aflat la inceputul carierei.
Oricum, aceste interviuri reprezinta documente utile pentru antropologii preocupati de studiul „celuilalt”.
Tin la identitatea lor nationala, fiind incadrati in societatea greceasca.
Se declara fideli identitatii nationale, dar planul reintoarcerii in tara apare rar si neconvingator.
Inerent, re-zidentii romani se refera deseori si la Romania.
Insa dincolo de parcursul acestor vieti, ansamblul interviurilor alcatuiesc un mozaic ambivalent al Greciei ante- si post-criza.
Multe dintre aceste per-soane dau dovada de o darzenie iesita din comun.
Aceste istorii de viata ii frapeaza pe intervievatori in primul rand prin dra-matismul procesului de integrare (sau a dificultatilor acestui proces) in soci-etatea greaca