Scrierile descoperite in Egipt, la Nag Hammadi, sunt texte unice care ne ofera o imagine a multitudinii de interpretari pe care mintile oamenilor din primele secole crestine le-au exprimat in urma contactului revelatoriu cu miracolul invataturii lui Iisus Hristos.
Originea directa a acestor scrieri este traditia crestina primara, intr-o perioada in care cautarea lui Dumnezeu si speculatia mistica au fost considerate caile de acces catre universul transmundan..
Volumul de fata este format din cinci texte gnostice de prima importanta: Evanghelia Adevarului, Evanghelia dupa Toma, Evanghelia dupa Filip, Evanghelia Egiptenilor si Evanghelia dupa Maria.
Pe de alta parte, parcurgerea lor cu o privire obiectiva constituie un act de „arheologie spirituala”, fie si doar datorita implicatiilor sociale, istorice si culturale pe care ele le presupun.
Textele gnostice din lucrarea de fata au avut, pana foarte recent, un alt destin, acela al omisiunii si uitarii.
Ceea ce numim astazi „crestinism” constituie numai o selectie a unei mici parti dintre aceste idei, anume a celor declarate in final „calea cea dreapta” de catre dogma Bisericii.
Aparent simple si usor de inteles de catre oricine, cuvintele din Evanghelii isi pastreaza si azi, dupa doua milenii, atat valoarea spirituala nepretuita, cat si taina adesea greu de deslusit.
Scrierile descoperite in Egipt, la Nag Hammadi, sunt texte unice care ne ofera o imagine a multitudinii de interpretari pe care mintile oamenilor din primele secole crestine le-au exprimat in urma contactului revelatoriu cu miracolul invataturii lui Iisus Hristos