Alternand comentariul textelor sacre evreiesti cu analiza fina si plina de umor a istoriei acestui popor aflat intr-o eterna chestionare a propriei identitati, a naturii legaturii omului cu Dumnezeu si a relatiei dintre oameni, volumul Evreii si cuvintele aduce la lumina, cu farmec si elocinta, povesti uitate din Marea Istorie. - Jurgen Habermas. - Wall Street Journal Un eseu important, minunat, care va avea rezonanta nu doar in urechile evreilor, ci si in mintea oricarui intelectual laic sensibil la bogatia cuvintelor din cartile noastre religioase.
O carte de citit neaparat. - Bernard-Henri Levy O carte incantatoare, plina de umor, despre conditia evreilor - si sursa curajului lor - de a fi mereu in disputa cu lumea, si unii cu ceilalti, si chiar cu Dumnezeu insusi. - Jonathan Safran Foer Un volum absolut cuceritor.
Este o carte minunata. ce anume? Istorie? Antropologie? Critica literara? Teologie? Toate acestea si chiar mai mult.
O carte originala si cutremuratoare, Evreii si cuvintele reuseste sa adune laolalta mai mult de cinci mii de ani de rugaciuni, cantece, povesti, dispute, elogii, blesteme si glume in geamantanul unei carti subtiri, palpitante de...
Diversitatea informatiilor, paginile scrise cu o atitudine lipsita de inversunare fac din Evreii si cuvintele o lectura esentiala nu numai pentru cei interesati de istoria si intelepciunea evreiasca, ci si pentru cititorii pasionati de eseuri culturale care pastreaza balanta intre efervescenta ideilor si exprimarea ponderata a acestora.
Minutios documentata, cartea nu devine greoaie datorita supletii argumentarii si ideilor, condimentate cu un umor savuros: fie ca este vorba despre figuri exemplare de rabini, despre o istorie a personajelor feminine din Biblie sau potentialul autor feminin al Cantarii Cantarilor, ori despre importanta educatiei si initierii timpurii a copiilor in tainele textelor sacre, ea pastreaza aceeasi formula alerta si palpitanta pana la sfarsit.
Sub forma unui eseu care are la baza un dialog intre Amos Oz si fiica sa, Fania Oz-Salzberger, volumul de fata pune de fapt problema identitatii evreiesti, demontand clisee si preconceptii si sintetizand cateva dintre trasaturile esentiale ale istoriei evreilor.
Conceput sub forma unui dialog intre scriitorul Amos Oz si fiica acestuia, istoricul Fania Oz-Salzberger, eseul reliefeaza personaje mitice si cuvinte stravechi care ascund in ele un inteles pierdut al lumii.
Alternand comentariul textelor sacre evreiesti cu analiza fina si plina de umor a istoriei acestui popor aflat intr-o eterna chestionare a propriei identitati, a naturii legaturii omului cu Dumnezeu si a relatiei dintre oameni, volumul Evreii si cuvintele aduce la lumina, cu farmec si elocinta, povesti uitate din Marea Istorie