Pe langa rolul deosebit pe care il are in buna functionare a sistemului cardiovascular, usturoiul poseda un puternic efect antibiotic, contribuie la procesul digestiei si ofera protectie impotriva agentilor cancerigeni.
Extract DE usturoi Supliment aliment.
Usturoiul este foarte eficace in caz de tenie, iar medicina populara aminteste folosirea acestuia drept leac impotriva caderii parului.
Persoanele care consuma cantitati insemnate de ceapa si usturoi prezinta un risc foarte scazut de aparitie a cancerului gastric, de piele sau de colon.
De asemenea, accelereaza epitalizarea si vindecarea ranilor.
Usturoiul este util in unele pneumopatii, iar datorita efectului antibiotic este indicat in tratamentul virozelor, bronsitelor, traheitelor.
Din aceasta cauza poate ameliora durerile de cap si claudicatia intermitenta.
Efectele vasodilatatoare ale usturoiului se manifesta mai ales la nivelul arterelor periferice (cerebrale, retiniene, ale membrelor inferioare).
Reduce nivelul lipoproteinelor cu densitate mica (LDL) raspunzatoare de formarea ateroamelor si contribuie in acelasi timp la sporirea cantitatii de lipoproteine cu densitate crescuta (HDL), care au un efect protector fata de arteroscleroza.
Cercetarile au demonstrat ca utilizarea regulata a usturoiului in alimentatie constituie una din cele mai eficiente metode de profilaxie si tratament a arterosclerozei.
Contine vitaminele B1 si C, precum si o serie de elemente ca: Brom, Cobalt, Iod, Magneziu, Siliciu si Zinc.
Usturoiul este un vermifid, fortifiant, laxativ, diuretic, antiseptic, bactericid, rezolutiv, expectorant, febrifug, tonic muscular, hipotensor (scaderea tensiunii arteriale), antireumatismal, antiasmatic, detoxifiant, sudorific, are efect antihelmintic si anticarcinogenetic, fiind si afrodisiac.
De asemenea, usturoiul previne formarea cheagurilor si a trombozei arteriale.
Efectele asupra aparatului cardiovascular constau in combaterea tahicardiei si spasmelor arterelor coronare raspunzatoare de producerea crizelor de anghina si a infarctului de miocard, inbunatatind astfel performanta cardiaca.
De asemenea este demn de remarcat si continutul apreciabil de seleniu.
Acest compus rezulta in urma actiunii unei enzime- alinaza- asupra alinei din compozitia plantei.
Principalul component activ al usturoiului este alicina, substanta cu un puternic efect antibiotic.
Deosebit de activi sunt cei 70 de compusi ce au in structura lor sulf.
Aceste efecte se datoresc celor 200 de substante active pe care le contine: vitamine, minerale, aminoacizi, enzime.
Dar, pe langa virtutiile lor nutritive, ele sunt apreciate si in tratamentul unor boli cronice.
Introducerea cu regularitate a usturoiului si a cepei in alimentatie, contribuie la asigurarea bunei functionari a organelor tubului digestiv, la consolidarea rezistentei fata de agresiuni microbiene si virotice, la regenerarea normala a dermei si la mentinerea tenului frumos.
Pe langa rolul deosebit pe care il are in buna functionare a sistemului cardiovascular, usturoiul poseda un puternic efect antibiotic, contribuie la procesul digestiei si ofera protectie fata de agentii cancerigeni.
Usturoiul este o planta cu multiple calitati terapeutice cunoscute de multa vreme, avand o serie de efecte benefice pentru organismul uman.
Medicina populara recomanda usturoiul mai ales in cazuri de hipertensiune si obezitate. in acele vremuri usturoiul era recomandat pentru tratarea a peste 60 de boli.
De asemenea, legiunile romane foloseau cantitati insemnate de usturoi in alimentatie.
De exemplu constructorii de piramide din Egiptul Antic consumau usturoi, ceapa si ridichi pentru prevenirea bolilor contagioase.
Documente dintre cele mai vechi amintesc de efectele terapeutice ale usturoiului.
Proprietatile nutritive ale usturoiului si cepei sunt marcate in special de prezenta unor importante cantitati de vitamine, mai ales A, B1, B2, C si a unor substante minerale utile printre care: fosfor, sulf, potasiu, iod, calciu, siliciu.
Natura ne-a pus la indemana doua legume incarcate cu vitamine care detin recordul binefacerii: usturoiul si ceapa.
Pe langa rolul deosebit pe care il are in buna functionare a sistemului cardiovascular, usturoiul poseda un puternic efect antibiotic, contribuie la procesul digestiei si ofera protectie impotriva agentilor cancerigeni