Graul Spelta (Triticum aestivum ssp.
Faina obtinuta din graul Spelta este de foarte buna calitate pentru brutarii, nefiind necesara adaugarea de substante ameliorante.
Graul Spelta are un gust deosebit si, comparativ cu graul comun are un continut mai ridicat de substante nutritive (aminoacizi, minerale, vitamine, acizi grasi nesaturati) si L-Tryptophan (precursorul hormonului de buna-dispozitie), contine Thiocyanat (cu efect vitalizant, de stimulare a imunitatii si antiinflamator) si preia mai putine metale grele din mediul inconjurator..
Substantele nutritive din graul Spelta au o solvabilitate rapida in apa, de aceea sunt asimilate mai usor iar procesul de digerare este mai putin intens.
Desi are un continut ridicat de gluten, graul Spelta este usor digerabil datorita proteinelor pe care le contine si datorita structurii amidonului sau.
Are bobul sticlos ce ramane „imbracat“ in palee dupa treierat si rezistent la ger si boli.
Se pare ca a rezultat initial prin hibridare dintr-o specie tetraploida cultivata de grau, precum graul emmer si o specie salbatica diploida cunoscuta sub numele de iarba-caprei (Aegilops tauschii), dar unele soiuri tarzii din Europa, aparute acum 8000 de ani, pot fi rezultatul unei a doua hibridizari dintre graul emmer si o varianta a graului Spelta pentru paine. spelta) este o specie hexaploida de Grau cultivata inca din epoca bronzului, mai ales de catre popoarele germanice.
Graul Spelta (Triticum aestivum ssp