&bull
Autor distins cu Premiul Strega pentru literatura in 2018 1 august 1937.
Gerda Taro si-a gasit sfarsitul tragic la doar 26 de ani, dar prin subtilitatea si maiestria literara a Helenei Janeczek ramane pana in ziua de azi un model feminin surprinzator prin eleganta si nonconformism..
In Fata cu Leica , Helena Janeczek a ales sa spuna povestea personajului sau prin prisma a trei martori, care au impartit cu Taro aceeasi viata si aceleasi pasiuni: Willy Chardack, student la medicina, Ruth Cerf, prietena ei cea mai apropiata si jurnalista, si Georg Kuritzkes, activist zelos, inscris in Brigazile Internationale din Spania.
Fotografiile realizate de acestia in Spania devastate de razboi constituie materialul celebrei "valise mexicane" - peste 4000 de negative disparute in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial si redescoperite abia in 2007.
Tot la Paris l-a intalnit pe Andre Friedmann, pentru care avea sa inventeze pseudonimul Robert Capa.
Nationalitatea germana a Gerdei, desigur, nu-i spala pacatul de a avea origini israelite.
Gerta Pohorylle - sub numele sau adevarat - fusese arestata in 1933 pentru activitatile antinaziste si se exilase la Paris, unde intalnise alti tineri "instrainati", care asemenea ei, luptau pentru a-si gasi locul intr-o lume a carei atitudine ostila impotriva evreilor era din ce in ce mai pregnanta.
Robert Capa - cel care o invatase sa foloseasca un aparat Leica si alaturi de care plecase in Spania sa documenteze Razboiul civil - este in fruntea procesiunii.
Este ziua de nastere si, totodata, procesiunea de inmormantare a Gerdei Taro, prima femeie fotograf ucisa pe front.
Parisul e plin de steaguri rosii. &bull
Autor distins cu Premiul Strega pentru literatura in 2018 1 august 1937