Convingerea lui George Orwell ca arta nu trebuie disociata de politica si ca nimic din existenta omeneasca nu se poate sustrage politicului (Anca Peiu, Prefata) transpare din toate scrierile sale, insa este cu atat mai pregnanta in cele doua fictiuni, Ferma animalelor si 1984, in care autorul britanic infatiseaza - in maniere diferite - ce presupune viata sub un regim dictatorial. 1984 .
Anca Peiu, Prefata la Ferma animalelor.
Orice expresie, orice gest reprezinta o atitudine politica.
Credem ca, inainte de orice, mesajul si mai profund al acestei carti extrem de complexe ne spune ca nimic din existenta omeneasca nu se poate sustrage politicului.
Totusi, prin aceasta prefata, atragem atentia asupra faptului ca ar fi pacat sa o reducem la eticheta ei, oarecum didactica, de distopie a totalitarismului. - The Atlantic 1984 este o carte-cult, un thriller psihologic.
Este aproape imposibil sa vorbesti despre propaganda, supraveghere, politici autoritare sau pervertirea adevarului fara sa faci o trimitere si catre 1984. - Malcolm Bradbury Niciun roman al ultimului secol nu a fost mai marcant decat 1984 al lui George Orwell.
Ferma animalelor - cu siguranta cea mai importanta opera de fictiune de satira politica aparuta in Anglia secolului al XX-lea.
Traind sub supraveghere continua, intr-o lume cu legi absurde si crude, in care minciuna are proportii delirante, Winston viseaza la libertatea pe care doar vag si-o mai aminteste din copilarie, se indragosteste, se iluzioneaza ca poate lupta impotriva sistemului, isi construieste, impreuna cu Julia, o oaza de fericire, insa, curand, este nevoit sa suporte consecintele razvratirii si sa constate care ii sunt limitele umane.
Winston Smith, locuitor al Fasiei Aeriene Intai, fosta Anglia, si functionar la Ministerul Adevarului, se confrunta cu regimul dictatorial condus, se spune, de Marele Frate.
Si de aceasta data, scriitorul se inspira din regimurile totalitare ale secolului trecut - stalinismul din Rusia si nazismul din Germania -, ale caror tare le regasim in superstatul Oceania.
Cartea inregistreaza un succes instantaneu atat la public, cat si in critica vremii, ramanand pana astazi un titlu canonic al literaturii universale. 1984, ultima scriere pe care Orwell apuca sa o publice, este un roman SF, distopic, aparut la 8 iunie 1949.
Evenimentele istorice din care s-a inspirat Orwell sunt Revolutia Rusa din 1917 si perioada stalinista ulterioara, scriitorul britanic fiind un fervent oponent al lui Stalin.
Animalele revolutionare constata insa, de-a lungul anilor, ca sunt tot mai departe de idealul lor, Ferma cazand acum sub o noua dictatura.
La Ferma Conacul animalele se revolta impotriva opresorului lor, fermierul Jones, impulsionate fiind de dorinta de a-si cladi o viata in care toate animalele sa aiba drepturi egale si un trai bun.
In timp, scrierea a ajuns foarte populara printre cititorii de varste mai mici, fiind folosita adeseori si ca lectura scolara recomandata, insa, desi accesibila unui public de toate varstele, ea este o fabula complexa, cu nuante profund subversive.
Ferma animalelor este o nuvela alegorica - si o satira politica totodata - publicata la 17 august 1945 si devenita imediat un bestseller.
Prozele sale au influentat societatea in asa maniera, incat termenul ,,orwellian este folosit astazi pentru a desemna actiuni sau idei totalitare, constrangatoare si brutale pentru individ, negarea evidentei, manipularea prin dezinformare si rescrierea trecutului.
Convingerea lui George Orwell ca arta nu trebuie disociata de politica si ca nimic din existenta omeneasca nu se poate sustrage politicului (Anca Peiu, Prefata) transpare din toate scrierile sale, insa este cu atat mai pregnanta in cele doua fictiuni, Ferma animalelor si 1984, in care autorul britanic infatiseaza - in maniere diferite - ce presupune viata sub un regim dictatorial