Fetis. - Eli Badica, coordonatoarea colectiei n\'autor.
Mai ales ca te vei zari (si) pe tine printre randuri, spatii, povesti.
Volumul pe care il tii in maini are imprimat un ritm si un stil aparte, o scriitura minimalista, o plaja foarte diversa – si totusi unitara – si multiculturala de proze, asa ca nu ai absolut niciun motiv sa-l lasi pe raft.
Iar colectionarea secventelor si transpunerea lor pe hartie pot fi considerate un tip aparte de fetis, unul de care un scriitor chiar nu se poate lipsi.
Pare ca inregistreaza permanent cu toate simturile sale. - Florin Iaru Horea Sibisteanu aduna, cu un firesc, o simplitate si o onestitate dezarmante, o paleta larga de intamplari, situatii si personaje, de aici si de pretutindeni.
Daca e sa ducem aceasta impresie mai departe, Horea Sibisteanu e un detectiv deghizat in suspectii pe care ii urmareste.
Pentru el, povestirea se scrie singura, pe masura ce personajele se insufletesc.
Niciun amanunt nu e neinteresant, nicio imprejurare nu va fi trecuta sub tacere.
Isi urmareste personajele si le relateaza tribulatiile cu pasiunea si rabdarea acelei meserii.
De n-ar fi scriitor, Horea Sibisteanu ar fi, cu siguranta, un detectiv particular clasic, camuflat, cu lupa si carnetel.
Si tocmai de aceea merita descoperit. – si lumea contemporana.
Ele reflecta, intr-un fel sau altul, relatiile dintre oameni – amoroase, de rudenie sau de prietenie, de colegialitate ori de putere etc.
Urbane – fie ca sunt plasate in Romania, in Japonia sau in Elvetia –, cosmopolite, uneori corporatiste, alteori intime, cateodata crude, deseori obsesive, povestirile lui Horea Sibisteanu sunt ca niste instantanee.
Volumul reuneste 21 de proze scurte, decupate din realitatea imediata, atat de familiara, si totusi mereu atat de uimitoare, caci intotdeauna un detaliu aparent infim rastoarna intreaga perspectiva.
O colectie de decupaje cotidiene surprinzatoare Fetis e cu si despre noi.
Fetis