Fier vechi calca pe urmele romanului precedent, Ingerul pazitor, prin tendinta de a inconjura faptul senzational cu substanta umana, virandu-l in cele din urma spre o problema de constiinta. - Catalin Badea-Gherachostea. […] Cartea este o reusita literara, o confirmare ca asteptarea activa l-a facut mai bun pe George Lazar. […] Fier vechi a meritat deceniile de crestere constanta a artei scriitoricesti a autorului. - Mircea Oprita Puterea de fictor a lui George Lazar rezida, in Fier Vechi, tocmai in pregnanta realitatii personajelor sale, ceea ce ii permite intrarea intr-o noua dimensiune a fictiunii speculative. […] Fier vechi calca pe urmele romanului precedent, Ingerul pazitor, prin tendinta de a inconjura faptul senzational cu substanta umana, virandu-l in cele din urma spre o problema de constiinta.
Fiind SF, scrisul lui George Lazar agreeaza si speculatia ideatica, pe linia clasica, hard, care foloseste informatia stiintifica in datul sau fundamental si nu o tradeaza pentru libertatile promise de fantastic.
Evenimente disparate ale istoriei anilor \'80 din secolul trecut se insira, asemenea unor margele, pe firul timpului, unindu-se si prefatand un viitor apocaliptic.
Paralel, intr-o alta lume, schimnica, atemporala si sumbra, un calugar aspirant incearca sa atinga perfectiunea.
Aventura pleaca dintr-un linistit oras de provincie, la fel cum sunt multe in Romania, dar, ca intr-un vartej, consecintele deciziilor luate de tinerii eroi ai cartii se extind, pana ajung sa cuprinda intreaga planeta.
Fier vechi calca pe urmele romanului precedent, Ingerul pazitor, prin tendinta de a inconjura faptul senzational cu substanta umana, virandu-l in cele din urma spre o problema de constiinta