De la meditatie si mantre pana la yoga si golirea mintii, esenta practicii budiste este concentrata in ideea de a fi in momentul prezent.
In 1989 i-a fost decernat Premiul Nobel pentru Pace..
De atunci traieste in Dharamsala, in nordul Indiei, acolo unde se afla sediul puterii administrative tibetane.
In 1950, la un an de la invadarea Tibetului de catre China, a fost chemat sa isi asume puterea politica, iar in 1959, dupa invazia trupelor chineze in Lhasa, a fost fortat sa plece in exil.
Tenzin Gyatso, cel de al XIV-lea Dalai Lama, este liderul spiritual al poporului tibetan.
Pentru ca adevarata schimbare incepe in noi insine.
Modalitatile de a le pune in practica sunt mai la indemana decat am crede, iar miza liderului spiritual tibetan este aceea de a ne arata cum practicarea constientizarii si a compasiunii poate avea efecte nu numai la nivel personal, ci si asupra dreptatii sociale.
Sanctitatea sa Dalai Lama vorbeste despre sensurile profunde ale conceptului de prezenta, detaliind pe intelesul lumii occidentale notiunile budiste de atasament, vacuitate, compasiune si bunatate.
Dar ce inseamna asta concret si cum poate fi atinsa o asemenea forma de prezenta in agitatia si fragmentarea vietii contemporane?Traind aici si acum.
De la meditatie si mantre pana la yoga si golirea mintii, esenta practicii budiste este concentrata in ideea de a fi in momentul prezent