Fluviul constiintei, una din cele doua carti la care Oliver Sacks a lucrat inainte sa ne paraseasca, este o colectie de zece eseuri care izvorasc din pasiunea pentru cele mai irezistibile si fecunde aspecte ale aventurii umane: evolutia, creativitatea, memoria, timpul, constiinta si experienta.
Numar pagini:196Dimensiuni:13x20cmTip coperta:NecartonataAn aparitie:2020Autor: Oliver Sacks.
Omul care isi confunda sotia cu o palarie (The Man Who Mistook His Wife for a Hat) a fost de asemenea pusa in scena, cu mare succes, in regia lui Peter Brook.
Awakenings a stat la baza filmului cu acelasi titlu (cu Robert De Niro si Robin Williams, film nominalizat pentru Premiul Oscar) si piesei lui Harold Pinter, A Kind of Alaska.
In plus, opera lui Oliver Sacks a avut un mare impact asupra intelectualilor umanisti si asupra artistilor.
Ele sunt studiate in universitati de catre neurologi, scriitori, filozofi si sociologi.
Oliver Sacks a imbinat activitatea medicala cu scrisul, iar cartile in care prezinta publicului larg cazurile sale clinice s-au bucurat de o uriasa notorietate internationala - au fost traduse in 22 de limbi, in tiraje de milioane de exemplare.
Preocuparea sa constanta a fost lucrul cu pacientii suferind de boli neurologice pentru a-i ajuta sa traiasca in conditii cat mai apropiate de normalitate.
Din 1965 a locuit la New York, unde a fost profesor de neurologie la Albert Einstein College of Medicine.
La inceputul anilor \'60 s-a stabilit in Statele Unite, la San Francisco.
Nici nu ne putem inchipui densitatea, varietatea intregului proces, straturile suprapuse si interactive ale fluxului constiintei… Nici macar culmile artei – fie ele in film, in teatru sau in literatura – nu ne pot da decat o idee foarte vaga despre ceea ce inseamna cu adevarat constiinta umana.“ — Oliver SACKSOliver Sacks (9 iulie 1933 – 30 august 2015) s-a nascut la Londra, intr-o familie de medici, si a studiat medicina la Queen\'s College, Oxford. „Oliver Sacks isi cucereste cititorul prin capacitatea de a impleti lecturile vaste, cercetarea si experienta in tratarea pacientilor cu probleme neurologice pentru a ajunge la concluzii subtile si originale...“ — Chicago Tribune „O carte extraordinar de substantiala, care poate fi citita atat de neinitiati, ca o introducere in opera unui autor cu o neobisnuita intindere a cunoasterii, cat si de admiratori, ca o scanteiere finala a unuia dintre scriitorii cei mai fecunzi si captivanti ai ultimelor decenii… E o bucurie sa-l citesti: o multime incantatoare de informatii si comentarii organizate de un autor talentat, inzestrat cu o inteligenta curioasa si plina de omenie.“ — The Washington Times „Este oare posibil sa definim procesul de o complexitate aproape de neconceput care formeaza corelatul neuronal al gandirii si constiintei? Trebuie sa ne imaginam, daca putem, ca in creierele noastre cu o suta de miliarde de neuroni, fiecare cu peste o mie de conexiuni sinaptice, pot aparea sau pot fi selectate, intr-o fractiune de secunda, un milion de grupuri sau coalitii de neuroni, fiecare avand intre o mie si zece mii de neuroni… Toate aceste coalitii comunica intre ele, tesand, de multe ori pe secunda, tiparele lor mereu in schimbare, dar mereu semnificative.
Ele pot fi citite in acelasi timp ca o introducere si ca o concluzie la opera acestui mare ganditor si om de stiinta al vremurilor noastre – o incercare de a intelege ce anume ne face oameni.
Fluviul constiintei, una din cele doua carti la care Oliver Sacks a lucrat inainte sa ne paraseasca, este o colectie de zece eseuri care izvorasc din pasiunea pentru cele mai irezistibile si fecunde aspecte ale aventurii umane: evolutia, creativitatea, memoria, timpul, constiinta si experienta