În anii 1820, cei care erau de partea grecilor răsculați împotriva stăpânirii otomane se numeau „filoeleni“.
Iată o proză tipic rusească de cea mai bună calitate, scrisă într-un limbaj superb, precis și clar.“ Lev Danilkin „Iuzefovici este, fără îndoială, unul dintre marii scriitori ai literaturii ruse de astăzi.“ Konstantin Milcin AUTOR PUBLICAT ÎN 15 ȚĂRI. „Iuzefovici este un autor care știe valoarea cuvintelor și pentru care simplitatea stilului e o virtute...
Spiritual, ironic, captivant, pe alocuri aforistic sau profund poetic, Focul grecesc este un roman-puzzle neobișnuit și un tur de forță stilistic care i-a adus autorului, în 2021, cel de-al treilea premiu Bolșaia kniga.
Pornind de la evenimente și personaje reale, dar dând frâu liber imaginației, Leonid Iuzefovici țese în acest roman mai multe fire ale intrigii, care, pe rând, se intersectează și se depărtează, creând un desen complex și enigmatic, în care regăsim nu doar ambiguitatea deconcertantă și triumfătoare a vieții omenești, ci și subtile trimiteri la vremurile de azi.
Scăpând printr-o întâmplare, Mosțepanov ajunge în Grecia și se alătură unui batalion de filoeleni, urmând să joace – din nou, mai degrabă accidental – un rol important în desfășurarea Războiului de Independență al grecilor.
Mosțepanov încearcă în același timp să propună țarului Alexandru I un instrument secret care ar contribui la victoria grecilor asupra turcilor, dar demersurile lui rămân fără rezultat și el însuși e cât pe ce să fie surghiunit în Siberia.
Filoelen se consideră și eroul principal al romanului Focul grecesc, subcăpitanul în retragere Grigori Mosțepanov, un rebel el însuși, hotărât să dea în vileag abuzurile de la fabrica metalurgică din Nijni Taghil, oraș din Ural. În anii 1820, cei care erau de partea grecilor răsculați împotriva stăpânirii otomane se numeau „filoeleni“