Orientarea in spatiu, perceperea unui obiect prin Forma sa, minimizarea distantelor de deplasare – toate acestea sunt inzestrari geometrice de care ne folosim in viata de zi cu zi.
Andreatta imbina rigoarea si claritatea cu arta de a spune povestea fascinanta a geometriei.„Am vrut, in aceasta «prezentare minimala», sa tin seama de dezvoltarea istorica a geometriei: am ales sa povestesc anumite aspecte care mi se par fundamentale prin prisma rezultatelor obsinute de mari geometria, intr-o perspectiva temporala, plecand de la Thales si terminand cu Grigori Perelman.“ — Marco ANDREATTA.
Dar in ce mod exploreaza mintea umana Forma lucrurilor? – iata intrebarea pe care si-o pune profesorul Marco Andreatta, invitandu-ne intr-o calatorie care ne conduce de la Euclid si geometria elementara la Bernhard Riemann si teoriile contemporane ce furnizeaza fizicii instrumentele pentru a intelege universul si a incerca sa formuleze o „teorie a tot ce exista“.
De la linia dreapta la spatiile curbe, teoremele din geometrie au facut mereu ca ceea ce e dificil sa devina simplu.
Platon nu-i lasa sa intre in Academia sa decat pe cei familiarizati cu geometria, o stiinta care aduce in discutie aspecte filozofice, dar in acelasi timp da raspunsuri la nenumarate probleme practice.
Orientarea in spatiu, perceperea unui obiect prin Forma sa, minimizarea distantelor de deplasare – toate acestea sunt inzestrari geometrice de care ne folosim in viata de zi cu zi