In discursul lui Dalai Lama, argumentele stiintei sustin indemnurile religiei – semn al unei gandiri logice si umaniste.
Acum, cand lumea are nevoie de indrumarea lui mai mult ca oricand, el ne arata cat conteaza actele fiecaruia dintre noi – daca sunt motivate de compasiune (indiferent cat ar fi de neinsemnate) – pentru a genera o Forta a binelui.„Sa facem in asa fel incat secolul XXI sa fie unul al tolerantei si al dialogului.” Sfintia Sa Tenzin Gyatso, al XIV-lea Dalai....
De-a lungul timpului, milioane de oameni au ascultat sfaturile lui Dalai Lama despre cum putem trai o viata mai fericita si mai plina de sens.
El ne inspira sa luam masuri concrete, convingandu-ne ca a venit timpul sa contribuim cu totii la crearea unei lumi mai bune pentru generatiile urmatoare.
Devenind mult mai mult decat cel mai proeminent exponent al budismului tibetan, cel de-al XIV-lea Dalai Lama este un vizionar cu o profunda intelegere a evenimentelor petrecute in lumea de ieri si de azi, dar si cu o perspectiva unica asupra viitorului omenirii.
Avem in fata marturia eforturilor de-o viata ale unui om care si-a pus toata energia in slujba binelui.
Cartea de fata – aparuta chiar la aniversarea a 80 de ani ai lui Dalai Lama – arata cum ne putem transforma compasiunea intr-o Forta pozitiva.
Ci de a lasa copiilor sai o lume mai buna decat a primit.
De peste o jumatate de secol, Dalai Lama – unul dintre cei mai influenti lideri spirituali si politici ai lumii – indruma umanitatea pe calea compasiunii, invatandu-ne ce inseamna sa traiesti frumos.
Rolul omului pe Pamant nu e acela de a consuma toate resursele planetei si de a distruge ceea ce n-a consumat.
In slujba binelui actioneaza si oameni care nu au o anumita religie, dar cred in puterea ratiunii si in dovezile stiintifice care arata cum si de ce societatea materialista si globalizata de azi trebuie sa-si schimbe modul de viata.
Forta binelui aduna laolalta oameni care cred in puterea compasiunii, fie ca sunt crestini ori musulmani, fie ca sunt budisti ori au alte credinte. - Sa introduca in scoli discipline care educa empatia, stapanirea de sine si etica. - Sa determine firmele care au ca scop profitul sa devina responsabile social si ecologic. - Sa promoveze ideea ca toti oamenii sunt egali si pot colabora pentru binele comun. -Sa inlocuiasca peste tot in lume violenta cu dialogul. - Sa elimine inechitatea sociala, prin transparenta si responsabilitate. - Sa vindece ecosistemele care sustin viata pe planeta.
Daniel Goleman prezinta aici ceea ce am putea numi ”stiinta compasiunii” si demonstreaza cum aceasta are puterea: - Sa anihileze coruptia, acordurile politice secrete si prejudecatile.
Caci, asa cum ne spune Dalai Lama, ”sa iubesti e chiar mai important decat sa fii iubit”.
Vom gasi in aceste pagini cateva dintre povestile reale ale unor oameni care au pus in practica ideile sustinute de el, ca rezultat imbunatatind viata altora si, in plus, dobandind pentru ei insisi o sanatate fizica si mentala mai buna.
In discursul lui Dalai Lama, argumentele stiintei sustin indemnurile religiei – semn al unei gandiri logice si umaniste