O buna parte din acest volum este dedicata istoriei de dinainte de Vichy si prezinta anxietatile culturale dupa cosmarul Marelui Razboi dezbaterea privind reforma Republicii amenintarea razboiului de clasa si a razboiului civil in anii 1930 si umbra Germaniei care nu parea sa se ridice niciodata.
Astfel se creioneaza activitatea Maresalului dinainte de aajunge conducatorul statului relatiile sale cu miscarea legionara cu regele Carol al II-lea relatiile romano-germane si intalnirile cu Hitler si Ribbentrop situatia internationala Romaniei inaintea siin timpul razboiului dar sunt prezentate si subiecte controversate precum Armistitiul si iesirea Romaniei din razboi..
In unele locuri textele lor fusesera atat de modifi cate incat li se alterase total intelesul.
Stenogramele ofi ciale au fost dactilografi ate si apoi revazutede acuzati care le-au corectat si au facut comentarii pe marginea fi lelor legate de exactitatea celor redate.
Nicolae Mares generalii Constantin Tobescu Constantin Pantazi Pichi Vasiliu dar si Maria Antonescu arestata si ea depozitiile altor martori rechizitoriile acuzatorilor publici.
Concluzia sa inteleapta chiar daca provizorie este ca trecutul trebuie sa fi e infruntat in toate contradictiile si complexitatea lui .
Jackson face acest lucru cu obisnuita sa judecata clara incluzand dezbaterile istoricilor la inceput si construirea de amintiri colective la sfarsit.
De cand Henry Rousso a publicat volumul The Vichy Syndrome in 1991 istoricii au fost nevoiti sa-si aleaga cu grija drumul intre taberele rivale.
Parerile au fost distorsionate atat de memoria colectiva cat si de controversele istorice.
Desigur aceasta perioada este imposibil de abordat cu o credinta oarba ca adevarul va iesi la iveala.
Corectitudinea si raul care pareau atat de clare la Eliberare nu erau deloc evidente atunci.
Jackson subliniaza de asemenea ca alegerile nu au fost usoare sub ocupatia germana.
Ceea ce il intriga pe autor sunt si ca atare atragea oameni din intreg spectrul politic.
Cu toate acestea Julian Jackson ne aminteste clar ca nimic nu era inevitabil la Vichy.
Guvernul Daladier din 1938-1940 este reinvestigat evidentiindu-se o serie de politici represive care le-au prefi gurat pe cele de la Vichy.
O buna parte din acest volum este dedicata istoriei de dinainte de Vichy si prezinta anxietatile culturale dupa cosmarul Marelui Razboi dezbaterea privind reforma Republicii amenintarea razboiului de clasa si a razboiului civil in anii 1930 si umbra Germaniei care nu parea sa se ridice niciodata