Cand decid sa aiba mai multi copii, aproape toti parintii sunt convinsi ca vor sti sa ii iubeasca pe toti la fel, fara niciun fel de diferenta si fara preferinte.
Cum sa-ti gasesti locul in familie? Cum se manifesta fascinanta relatie dintre gemeni? Cat de dificil este sa ai un frate sau o sora cu un handicap? Care sunt toate consecintele statutului de copil adoptat? Care sunt dificultatile pe care le intampina o familie recompusa? Iata tot atatea intrebari la care raspunde autorul intr-un eseu ce pune accentul pe forta si bogatia legaturilor fraterne, cu toate riscurile si greutatile aferente..
Fara indoiala ca interesul autorului pentru pentru aceasta tema a fost motivat de statutul sau de copil unic si de experienta de clinician care lucreaza cu copii, ceea ce i-a permis sa propuna o conceptie deschisa asupra fraternitatii, bazata mai intai de toate pe experientele impartasite, nu pe ideea de a avea acelasi sange.
Marcel Rufo, specialist in psihologie pediatrica, isi propune astfel nu sa descurajeze parintii care vor sa aiba mai multi copii, ci, dimpotriva, sa ii ajute, pregatindu-i pentru dificultatile cu care se pot confrunta.
Ori realitatea este departe de a corespunde acestei imagini idilice.
Au certitudinea - dand dovada de naivitate si in ciuda experientelor personale - ca intre Frati si surori armonia este de la sine inteleasa: sentimentul de apartenenta la aceeasi familie ar trebui sa fie mai presus de micile rivalitati cotidiene si uneori pasagere sau a geloziilor fara nicio baza reala.
Cand decid sa aiba mai multi copii, aproape toti parintii sunt convinsi ca vor sti sa ii iubeasca pe toti la fel, fara niciun fel de diferenta si fara preferinte