La nivel fundamental, lumea fizica arata altfel decat ne spun simturile si intuitiile cu ajutorul carora ne descurcam in viata de zi cu zi, iar pentru a o intelege trebuie sa ne nastem a doua oara si sa invatam felul in care functioneaza universul la scara microscopica si la scara cosmica asa cum bebelusii invata sa mearga si sa vorbeasca.
Nu in ultimul rand, Fundamentele lumii fizice este cartea unui umanist care pledeaza deopotriva pentru modestie si respect de sine in raportarea noastra la univers..
Privit de la altitudinea sa intelectuala, peisajul lumii fizice se simplifica si capata pregnanta.
Wilczek discuta zece principii generale pe baza carora explica bogatia si complexitatea cosmosului, ne prezinta cate o tema din perspective diferite (abundenta spatiului si a timpului, numarul mic de particule si de legi, materia, energia, evolutia cosmosului…), mereu fidel notiunii de complementaritate, si face predictii legate de viitoarele descoperiri – toate acestea in termeni perfect accesibili cititorului fara pregatire stiintifica.
In aceasta aventura a dezvatarii si invatarii ne calauzeste laureatul Nobel Frank Wilczek, unul dintre cei mai inventivi fizicieni contemporani, cu contributii esentiale la descifrarea comportamentului particulelor elementare.
La nivel fundamental, lumea fizica arata altfel decat ne spun simturile si intuitiile cu ajutorul carora ne descurcam in viata de zi cu zi, iar pentru a o intelege trebuie sa ne nastem a doua oara si sa invatam felul in care functioneaza universul la scara microscopica si la scara cosmica asa cum bebelusii invata sa mearga si sa vorbeasca