Gene dominante e o carte despre lucrurile care se repeta dincolo de schimbarea vremurilor, a generatiilor.
O carte despre noi, oamenii obisnuiti, si, cum se stie, atat de complicati! -Simona Popescu Cand am inceput volumul, am intuit doar foarte vag intrebarile care aveau sa ma preocupe pe masura ce se profilau personajele si intamplarile: Oare e adevarat ca sensul unei existente se desprinde mai bine daca o privesti de la coada la cap, sau, ma rog, de la un moment t+1 la momentul t? Sau nici asa nu are cu adevarat vreo semnificatie? Sau: Oare de cati factori aleatorii depinde conceperea unei fiinte? Sau: Oare nu cumva aerul, atmosfera, intamplarile din preajma conceperii unei fiinte o vor influenta mai mult chiar decat mostenirea genelor? Si asa am ordonat povestirile, astfel incat cartea sa se prezinte ca un coming of age in reverse..
Stefania Mihalache ne propune o proza cu puternice accente lirice, in care semnificatiile adevarate ale vietii se arata pornind de oriunde, de la orice: de la niste rufe de spalat, de la un concert in care se repeta versul Push the sky away, de la dorinta de a gusta o caisa, de la un concediu la mare - secvente-interfata pentru varii substraturi.
Lumina cade aici mai ales pe niste personaje feminine: fetite devenite adolescente, tinere femei, una dintre ele mama a celeilalte, bantuite de aceleasi frici, de aceeasi teama difuza, de aceleasi obsesii, secrete, vulnerabilitati.
Nimeni nu e singur! Problemele personale sunt aceleasi dintotdeauna, doar decorurile sunt altele.
Ei mostenesc si transmit mai departe experiente tulburi, comportamente, trasaturi de familie, "Gene dominante".
Si despre faptul ca oamenii nu se schimba, de fapt, asa de mult cum ne-am putea inchipui.
Gene dominante e o carte despre lucrurile care se repeta dincolo de schimbarea vremurilor, a generatiilor