Gradina tainica a adevarului , Hadiqatu\'l-Haqiqat , numita de obicei Hadiqa , este un poem de aproximativ 11.500 versuri, de interes isoric, fiind unul dintre cele mai timpurii texte ale filosofiei sufite si avand o uriasa influenta asupra scriitorilor ulteriori, in special asupra lui Maulavi Jalalu\'d-Din Rumi.
O alta parte a textului ii este dedicata lui Dumnezeu ca Purtator de grija fata de om de-a lungul vietii acestuia si despre Dumnezeu in calitate de calauza pe cale, trebuind mai intai ca propriul Eu omenesc sa fie abandonat, caci unirea cu Domnul este telul..
Dupa o parte introductiva dedicata proslavirii lui Dumnezeu, Sana\'i vorbeste in Gradina tainica a adevarului despre neputinta ratiunii de a atinge cunoastetrea Lui; despre Unitatea lui Dumnezeu; despre Dumnezeu ca Prima Cauza si Creator; despre primii pasi ai ascensiunii catre Dumnezeu.
Aveti in maini traducerea sub forma de text a acestui poem pretios, traducere oferita de James Stephenson publicului larg dupa o laborioasa comparare a variilor manuscrise pastrate in biblioteci de renume.
Acesta spune intr-un poem: "
Am parasit fiertura cand inca sta pe foc, Ca sa ascult povestea intreaga a Inteleptului din Ghazna"
Gradina tainica a adevarului este unul dintre cele mai apreciate texte initiatice ale scolii sufite.
Sana\'i a fost inaintasul celorlalti doi si poate ca cea cea mai cordiala recunoastere a meritelor lui vine de la succesorul sau, Jalalu\'d-Din Rumi.
Datorita acestei lucrari el si-a castigat locul in marele trio al maestrilor sufi: Sana\'i, \'Attar si Jalalu\'d-Din Rumi.
Renumele lui Sana\'i, autorul acestui poem, s-a bazat intotdeauna pe Hadiqa , cea mai cunoscuta, si, in Orient cel putin, de departe cea mai pretuita dintre operele sale.
Gradina tainica a adevarului , Hadiqatu\'l-Haqiqat , numita de obicei Hadiqa , este un poem de aproximativ 11.500 versuri, de interes isoric, fiind unul dintre cele mai timpurii texte ale filosofiei sufite si avand o uriasa influenta asupra scriitorilor ulteriori, in special asupra lui Maulavi Jalalu\'d-Din Rumi