Roman definitoriu pentru existentialismul filosofic transpus in literatura, scris sub forma unui jurnal gasit intamplator de un editor si publicat in 1938, Greata ne relateaza o perioada din viata tanarului Antoine Roquentin petrecuta in imaginarul port francez Bouville, considerat de critici a fi Le Havre, unde Sartre a predat filosofie la liceu inainte de izbucnirea celui de-al Doilea Razboi Mondial.
Printre cele mai cunoscute opere ale sale se numara Greata, Zidul, Fiinta si neantul..
Promotor al existentialismului si sustinator al marxismului, Sartre castiga in anul 1964 Premiul Nobel pentru Literatura, premiu pe care, de altfel, il refuza, dupa cum a refuzat in 1945 si Legiunea de Onoare.
JEAN-PAUL Sartre (1905-1980) este unul dintre cei mai importanti romancieri si filosofi ai secolului trecut, gandirea sa influentand puternic generatiile urmatoare.
Cuvintele este lucrarea autobiografica prin care Jean-Paul Sartre renunta in mod declarat la literatura, in 1964, acelasi an in care refuza Premiul Nobel, considerand ca aceasta este un surogat burghez al unei implicari reale in viata
Cuvintele a avut un succes imediat si rasunator.
Roquentin incepe sa scrie acest jurnal pentru a intelege mai bine starea de anxietate si greata care-l acapareaza uneori, intinzandu-se si cucerind totul in jurul sau, inclusiv lucrurile in care obisnuia sa gaseasca in trecut liniste ori placere.
Acolo, dupa o indelungata calatorie in Indochina, Roquentin se retrage pentru a finaliza biografia unui anume marchiz de Rollebon, aristocrat implicat in politica in epoca Revolutiei franceze.
Roman definitoriu pentru existentialismul filosofic transpus in literatura, scris sub forma unui jurnal gasit intamplator de un editor si publicat in 1938, Greata ne relateaza o perioada din viata tanarului Antoine Roquentin petrecuta in imaginarul port francez Bouville, considerat de critici a fi Le Havre, unde Sartre a predat filosofie la liceu inainte de izbucnirea celui de-al Doilea Razboi Mondial