Cercetările clinice sistematice de peste 35 de ani,certifică faptul că xilitolul este cel mai potrivit îndulcitor din punct de vedere al sănătăţii dinţilor, succesul se datorează structurii sale cu cinci atomi de carbon.
Xilitolul s-a dovedit a fi deosebit de eficient în următoarele domenii: - reduce formarea plăcii dentare - reduce apariţia cariilor dentare prin reducerea producerii de acizi - ajută la remineralizarea dinţilor - ameliorează uscăciunea cavităţii bucale.
Gumele de mestecat şi dulciurile fără zahăr, îndulcite cu xilitol au fost aprobate de cel puţin şase generaţii de asociaţii de stomatologi şi de către corpurile de control ale mai multor ţări.
Dimpotrivă, s-a dovedit ştiinţific că xilitolul poate reduce apariţia cariilor cu până la 80%.
Datorită acestui fapt, xilitolul nu este cariogen, deoarece nu contribuie la formarea cariilor.
Bacteriile din cavitatea bucală nu pot intra în reacţie cu cei cinci atomi de carbon din structura xilitolului şi astfel nu pot produce acizii responsabili pentru formarea cariilor.
Aceşti polioli se mai numesc şi cariogeni (însemnând „substanţe care produc cariile”, a nu se încurca cu expresia carcinogen, substanţă cancerigenă), dar mai mult a fost demonstrat şi faptul că sorbitolul însuşi accelerează apariţia cariilor într-o oarecare măsură. Îndulcitorii polioli cu şase atomi de carbon, ca de exemplu sorbitolul pot fi metabolizaţi de bacteriile din cavitatea bucală iar în consecinţă se formează acidul responsabil pentru carierea dinţilor.
Cercetările clinice sistematice de peste 35 de ani,certifică faptul că xilitolul este cel mai potrivit îndulcitor din punct de vedere al sănătăţii dinţilor, succesul se datorează structurii sale cu cinci atomi de carbon