Considerată în mod eronat a face parte din categoria cerealelor, hrișca (din familia Polygonaceae) este mai degrabă înrudită cu măcrișul, rubarba sau stevia creață decât cu grâul sau cu orezul.
A nu se depăși doza recomandată pentru consumul zilnic!. Înainte de administrare, se recomandă avizul medicului.
Informațiile prezente aici au scop educativ și nu trebuie folosite pentru a preveni, diagnostica, trata sau vindeca vreo boală.
CONȚINUT: vitaminele E, B1 (tiamină), B2 (riboflavină), B3 (niacină), B5 (acid pantotenic), B9 (acid folic); fosfor, magneziu, cupru, zinc, mangan, seleniu, fier antioxidanți (taninuri, flavonoide - proantocianidine olgomerice, rutină) amidon (70-80% - 25% amiloză și 75% amilopectină) proteine (18%, dintre care cele cu aport biologic deosebit sunt peste 90%) fibre omega-3 toți aminoacizii esențiali (în special lizina) EFECTE: ţine sub control tensiunea arterială menţine nivelul de glucoză din sânge în limitele normale și previne instalarea diabetului de tip 2 este benefică pentru sistemul cardiovascular, reducând concentrația de colesterol rău (LDL) și întărind vasele de sânge îmbunătăţeşte capacitatea de memorare ajută la eliminarea toxinelor din organism, mărind sensibilitatea insulinei și reducând secreția de acizi biliari datorită conținutului de fibre insolubile protejează pielea de efectele nocive ale razelor solare datorită conținutului de rutină îmbunătățește sănătatea părului și a pielii prin conținutul de minerale și vitamine (complexul B, zinc) DOZA: întreținere = 2-3 linguri Valori nutriționale/100g: Energie: 1627Kj / 389KcalGrăsimi: 3.4g din care saturate 0.7gCarbohidrați: 71.5g din care zaharuri 0gProteine: 13.2gFibre: 10gSăruri: 0g*Efectele utilizării produselor comercializate de crud și sănătos variază de la o persoana la alta, iar ele pot diferi de cele descrise pe site.
Au o aromă subtilă, ușor dulceagă.
Datorită compoziției sale bogate în vitamine și minerale, cât și a conținutului crescut de fibre, boabele de hrișcă pot fi integrate în numeroase rețete ce pot fi consumate de către cei cu boala celiacă, cât și de cei cu intoleranță la gluten.
Asociat poate cu un stil de viaţă mai sărăcăcios, acest aliment a fost scos uşor, uşor din alimentaţie, revenind în prim-planul producătorilor de alimente odată cu revoluția naturistă începută în urmă cu mai bine de un deceniu, fiind redescoperit ca aliment-medicament.
Este o plantă ce crește foarte repede, începând să producă semințe cam la 6 săptămâni de la semănare, în 10 săptămâni fiind deja bună de cules.
La noi în ţară se mai cultivă sporadic în nordul ţării, mai ales în Bucovina, fiind mult mai larg răspândită în Moldova de peste Prut.
Hrișca este singura cultură ce rezistă în condiții alpine și din acest motiv a fost adoptată și încă este cultivată ca sursă principală de hrană pe platoul tibetan.
A fost cultivată cu aproximativ 8000 de ani în urmă în zonele înalte ale Asiei, de unde a fost răspândită în întreaga Europă de către mongoli și turci, mai ales în zona nordică, în urmă cu mai bine de un mileniu.
Considerată în mod eronat a face parte din categoria cerealelor, hrișca (din familia Polygonaceae) este mai degrabă înrudită cu măcrișul, rubarba sau stevia creață decât cu grâul sau cu orezul