Imbogatirea fara justa cauza reprezinta un fapt juridic licit in care averea unei persoane este sporita pe seama averii altei persoane fara a exista un temei legal pentru aceasta.
Public tinta Cunoasterea acestor decizii reprezinta un stimulent pentru cercetarea juridica constituind un mijloc rapid si eficient de documentare atat pentru practicieni cat si pentru teoreticieni dar si un motiv de reflectie in perspectiva unor viitoare reglementari legislative in materie..
Puncte forte Lucrarea pune in evidenta deciziile judiciare care au abordat probleme legate de Imbogatirea fara justa cauza oferind cititorilor exemple concrete si ilustrand modul in care instantele au interpretat si sanctionat acest fapt juridic.
Cuprinsul lucrarii Deciziile retinute spre publicare sunt semnificative nu doar prin modul in care o dispozitie legala este interpretata de judecatori ci si prin relevanta lor practica.
Actiunea in restituirea imbogatirii fara justa cauza poate fi initiata doar in situatiile in care exista o legatura intre cresterea averii unei persoane si diminuarea averii celeilalte iar reclamantul nu dispune de nicio alta optiune legala pentru recuperarea prejudiciului suferit fie din contract delict sau alte aspecte juridice.
Aceasta poate include rambursarea cheltuielilor necesare si utile efectuate de custode restituirea sumelor platite fara justificare sau contravaloarea serviciilor de care o persoana a beneficiat in mod injust.
Acest aspect devine o sursa de obligatii deoarece beneficiarul cresterii patrimoniului este obligat sa restituie ceea ce a obtinut in mod neadecvat.
Imbogatirea fara justa cauza reprezinta un fapt juridic licit in care averea unei persoane este sporita pe seama averii altei persoane fara a exista un temei legal pentru aceasta