Utilizarea structurilor de roboti in diferite arii de activitate umana caracterizate printr-un numar impresionant de grade de complexitate este rezultatul unui inalt nivel de flexibilitate precum si automatizare in structura acestora.
Claudiu Schonstein.
Robotii isi desfasoara activitatea intr-un mediu concret ale carui caracteristici pot ramane constante sau variabile in timp astfel capacitatea robotilor de a simti mediul inconjurator si de a-si modifica comportamentul pe baza informatiilor preluate din mediu face ca aceste sisteme sa reclame o adevarata provocare mai ales in ceea ce priveste constructia si controlul lor.
Robotii constituie o clasa de sisteme tehnice care imita sau substituie functii motrice sau intelectuale umane care se realizeaza prin asocierea diferitelor tipuri de sisteme de manipulare sau locomotoare determinand caracterul antropomorfic cu diferite tipuri de echipamente de calcul sau logice care determina functiile intelectuale ale acestuia.
Robotul intr-o forma generalizata este alcatuit dintr-un lant cinematic inchis sau deschis ce contine cuple cinematice legaturile intre acestea fiind facute de elementele cinematice care ofera erse grade de libertate prin intermediul carora dispozitivul de lucru poate actiona pe baza functiilor de comanda elaborate prin dezvoltarea unor modele si algoritmi matematici.
Obiectul principal al roboticii robotul reprezinta o inlantuire de elemente sisteme mecanice mobile sau fixe capabil sa execute operatii similare omului pe baza unui program predefinit.
Astfel ideea de integrare a unui sistem robotizat intr-un domeniu de activitate uman indiferent de tipul acestuia este strans legata de alcatuirea robotului care a dat nastere unei noi stiinte robotica.
Utilizarea structurilor de roboti in diferite arii de activitate umana caracterizate printr-un numar impresionant de grade de complexitate este rezultatul unui inalt nivel de flexibilitate precum si automatizare in structura acestora