In infernul de la Stalingrad. - Chris Buckham.
Tulburatoarea lucrare a lui Busch indeamna la reflectie, fiind un monument dedicat celor care s-au sacrificat pentru tara si pentru camarazii lor.
Da marturie despre josnicia omului, ca si despre nivelurile extraordinare la care acesta poate ajunge, atat din punctul de vedere al tariei lui remarcabile, cat si din cel al limitelor sale. - Roger Moorhouse, autorul cartilor Alianta diavolilor si Comploturile pentru asasinarea lui Hitler Arunca lumina asupra conditiei umane, cu bune si cu rele.
O carte care merita sa fie citita de oricine manifesta interes pentru razboiul de pe Frontul de Est sau pentru al Doilea Razboi Mondial in general.
Povestea mai putin cunoscuta a spitalelor de campanie si a punctelor de prim ajutor contribuie la intregirea imaginii cu privire la soarta cruda de care au avut parte soldatii Armatei 6, amenintati cu moartea din cauza mizeriei, frigului insuportabil, foamei, ranilor si a apropierii neinduratoarei armate sovietice.
Impreuna, ei realizeaza o descriere edificatoare si tragica a ingrozitoarelor evenimente petrecute in orasul de trista faima de pe malul Volgai.
Personajele acestei carti sunt militari de toate gradele, de la soldati pana la generali, care au fost raniti ori s-au imbolnavit si au fost scosi pe calea aerului din incercuire sau care au luptat pana la capat si au fost facuti prizonieri de sovietici.
Bizuindu-se pe sute de relatari inedite, interviuri, jurnale si reportaje aparute in presa, autorul dezvaluie, in 39 de "tablouri", ororile, dar si putinele momente de umanitate de care au parte luptatorii in apocaliptica inclestare desfasurata pe strazile si in imprejurimile orasului.
In noiembrie 1942, in urma unui distrugator contraatac executat din afara orasului, armata sovietica a pus capat asediului fortelor germane si aliate acestora si le-au incercuit, facand practic imposibila retragerea a circa 290 000 de soldati apartinand Armatei 6.
Lucrarea cercetatorului german Reinhold Busch cuprinde marturiile unor soldati nemti care, vreme de aproape trei luni, au luptat in punga de la Stalingrad impotriva a doi inamici redutabili: pe de o parte armata sovietica, iar pe de alta parte vremea aspra si lipsa proviziilor de tot felul.
Marturii ale soldatilor germani Sfarsitul Bataliei de la Stalingrad, din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, vazut de soldati germani care au supravietuit acesteia.
In infernul de la Stalingrad