In the mood for love.
Prin intermediul lui pot fi problematizate relatiile si mecanismele sociale, ideologiile, stereotipurile, corporalitatea, absenta, apartenenta si instrainarea, sensul existentei si, oricum ar suna, cautarea de sine..
Dincolo de orice discurs privind identitatea de gen, erotismul reprezinta, fireste, un pattern al afectivitatii si comunicarii umane.
Iar scriitoarele au fost apreciate indeosebi pentru talentul lor de a vorbi despre nevroza, obsesii si suferinta, aspect vizibil si astazi in critica de intampinare care foloseste, mai ales in cazul poetelor, termenul vag-peiorativ, putin atribuit barbatilor, de poezie confesiva, a traumei.
Din contra, impresia mea este aceea ca (dar s-ar putea, la fel de bine, sa gresesc) tema erotismului a fost „confiscata“ in literatura romana de perspectivele barbatilor, care au devenit puncte de referinta pentru orice reprezentare a feminitatii.
Antologia prozei erotice feminine din RomaniaDe ce erotismul si nu orice alta tematica? Departe de mine intentia de a sugera, in spirit traditional, ca mai degraba femeile sunt predispuse sa scrie despre dragoste, emotii si afecte, in timp ce barbatul, ca un adevarat constructor de lumi, le rationalizeaza si le da consistenta inclusiv filosofica.
In the mood for love