„Cartea de fata „Initiere in filosofie pentru nefilosofi” se adreseaza acelor cititori care – pe drept sau pe nedrept – se considera „nefilosofi”, dar care totusi vor sa-si faca o idee despre filosofie.
Principalele scrieri: Pour Marx [pentru Marx] (1965), Lire le Capital [Citind „Capitalul”] (1965, impreuna cu Etienne Balibar, Roger Establet, Pierre Macherey si Jacques Ranciere), Lenine et la philosophie [Lenin si filosofia] (1969), Elements d’autocritique [Elemente de autocritica] (1974), Positions [Pozitii] (1976)..
A studiat la Ecole normale superieure din Paris, institutie la care ulterior a predat, exercitand, ca profesor, o influenta semnificativa asupra celor mai proeminenti filosofi francezi din a doua jumatate a secolului XX.
Nici teorie, nici istorie a stiintelor, filosofia este, in final, o practica, fiind totusi anistorica.” (Alain Badiou).
Louis Althusser (1918-1990), filosof francez.
Si daca ii intrebati pe toti acestia: „Din moment ce voi nu va considerati filosofi, ei bine, dupa parerea voastra, cine merita numele de filosof?”, va vor raspunde intr-un glas: „Profesorii de filosofie, de buna seama!” (Louis Althusser)„In esenta, programul lui Althusser consta in extragerea filosofiei din paranteza teoreticului, ceea ce inseamna si a inceta, pentru totdeauna, de a concepe filosofia drept o teorie a cunoasterii si, totodata, a inceta de a o concepe ca pe o istorie a cunoasterii.
Pacat.
Si apoi, ce vreti, ziua are doar 24 de ore: am pierdut contactul.
Insa, dupa aceea, a trebuit sa-mi castig existenta.
Cu el am inteles filosofia.
Trebuie spus ca am avut un profesor admirabil.
Si, de altfel, la ce ne foloseste filosofia?” Un altul: „S-avem iertare! Filosofia m-a interesat foarte mult.
N-am retinut nimic din ea.
Profesorul stapanea materia, dar era neclar.
Dar erau prea abstracte.
Cadrul de conducere, functionarul, medicul etc.: „Da, am avut parte de ore de filosofie.
Si nimeni nu ne-a vorbit vreodata de ea: am plecat de pe bancile scolii inainte de a invata filosofie”.
E prea dificila.
Filosofia e pentru intelectualii specializati.
Nu e de nasul nostru.
Ce spun „nefilosofii”? Muncitorul, taranul, angajatul: „N-avem habar de filosofie. „Cartea de fata „Initiere in filosofie pentru nefilosofi” se adreseaza acelor cititori care – pe drept sau pe nedrept – se considera „nefilosofi”, dar care totusi vor sa-si faca o idee despre filosofie