„La o privire superficiala, mai toti cei aflati pe Tron au mult timp liber, se distreaza – cand nu sufera de spleen.
Felul cum o face, expresivitatea portretelor, a schitarii unor situatii incordate, dramatice ori hazlii, optimismul robust ce o stapaneste mai totdeauna confera Reginei Maria statutul de observator credibil al timpului ei.”.
Adica toate cele insirate pana aici, trecute prin filtrul exigentei de scriitoare, de artista – cum i-a placut totdeauna sa se intituleze – si consemnate in Insemnarile zilnice.
Pentru linistea sufleteasca, Reginei Maria ii ramaneau cultivarea florilor, adevarata patima, ascultarea muzicii clasice, la masa sau in concerte anume organizate, partidele de calarie, ascultarea aproape zilnica a lecturii unor carti, mai ales in limba germana.
Urmarind, prin Insemnarile zilnice, programul Reginei Maria , cititorul are in fata o femeie ocupata, solicitata, prea adesea chiar excedata: indatoriri oficiale (audiente, vizite, inaugurari, vernisaje, ceremonii laice si religioase), discutii cu familia – unele transformate in dispute –, observarea unui complicat calendar de aniversari ce presupune tot atatea cadouri (cu grija procurarii lor in tara sau in strainatate), gospodarirea in continuare a resedintelor regale, faimoasele „case de vis”, cu aceeasi neobosita preocupare de inzestrare a lor. „La o privire superficiala, mai toti cei aflati pe Tron au mult timp liber, se distreaza – cand nu sufera de spleen