Regina Maria a Romaniei (1875-1938), nascuta Marie Alexandra Victoria de Saxa-Coburg si Gotha, printesa a Marii Britanii si Irlandei si nepoata a reginei Victoria a Regatului Unit, a fost a doua Regina a Romaniei si sotie a regelui Ferdinand I al Romaniei.
Regina ni se infatiseaza aici in ipostaze speciale, unele inedite, altele cunoscute, pline de farmec, de duiosie sau de inversunare si chiar de suparare, precum calatoria in Egipt, ruperea logodnei principesei Ileana, intoarcerea lui Carol al II-lea, fariseismul oamenilor politici romani, grija pentru soarta tarii, linistea amagitoare a unui apus de soare laBalcic etc." - Ioan-Aurel Pop, Presedintele Academiei Romane Traducere din limba engleza deGeorgeta Filitti..
Circula chiar butada ca singurul barbat politic adevarat din Romania era Regina Maria..." -Georgeta Filitti, academician "
Insemnarile zilnice din anul 1930 ale Reginei Maria sunt o mina de aur pentru cunoscatori si pentru publicul larg.
Inca din 1914, cand urcase pe Tron impreuna cu regalul ei sot, Maria se manifestase plenar in luarea deciziilor esentiale privind conducerea tarii.
Peisajul politic se completa cu opozitia dintre liberalii condusi de familia Bratianu si taranisti, ardeleni in majoritate, veniti la putere dupa Marea Unire. "
Acum, in 1930, la trei ani de la moartea Regelui intregitor, Regenta era o realitate.
A fost o personalitate complexa si puternica, profund credincioasa poporului roman.
Dupa moartea Regelui Ferdinand si venirea la putere a fiului sau, Carol al II-lea, a fost indepartata de acesta din viata politica.
A dat dovada de reale calitati diplomatice in sustinerea si apararea intereselor Romaniei in plan international.
Regina Maria a Romaniei (1875-1938), nascuta Marie Alexandra Victoria de Saxa-Coburg si Gotha, printesa a Marii Britanii si Irlandei si nepoata a reginei Victoria a Regatului Unit, a fost a doua Regina a Romaniei si sotie a regelui Ferdinand I al Romaniei