Publicarea celor două volume de legislație bisericească referitoare la Ortodoxia Românească constituie momentul de împlinire a obiectivelor asumate în urmă cu mulți ani.
Sperăm că apropierea centenarului Patriarhiei Române și împlinirea unui secol de la adoptarea primei legi și a celui dintâi Statu de organizare a Bisericii Ortodoxe Române să consituie un motiv bun de revizitare a izvoarelor legislative bisericești și laice pe care le reintroducem în circuitul istoriografic..
Publicarea acestor texte era necesară pentru a facilita accesul specialiștilor în istoria Bisericii, ai dreptului canonic și al teologilor la documentele legislative, unele dinre ele încă netraduse până în prezent în limba română, altele dispersate prin presă, prin organisme oficiale și prin diferite volume de documente.
Acestea restituie pentru prima dată, în mod unitar și în ordinea cronologică a emiterii lor, majortatea documentelor legislative ecleziastice și civile privind evoluția juridică și canonica a Bisericii Ortodoxo Române din Transilvania, Banat, Bucovina, Ungaria, Moldova și Țara Românească în epoca modernă.
Publicarea celor două volume de legislație bisericească referitoare la Ortodoxia Românească constituie momentul de împlinire a obiectivelor asumate în urmă cu mulți ani