Dupa publicarea in anul 2020 a primei parti din cursul dedicat dreptului roman intitulata Institutii de drept privat roman.
Alina-Monica Axente.
Cu scopul de a incuraja vizualizarea in spatiu a unor concepte abstracte intru consolidarea unei gandiri de jurist expunerea materiei imbraca forma unui dialog imaginar purtat cu studentii.
Teoria generala a obligatiilor propune si niste exercitii de imaginatie menite a devoala ratiunile fauritoare de norme juridice.
II.
Vol.
Institutii de drept privat roman.
Din acest motiv consideram ca este de datoria noastra morala si academica a mentine vie flacara sistemului de drept care a indeplinit o functie aproape demiurgica in elaborarea dreptului asa cum il cunoastem in prezent.
Materia obligatiilor romane asa cum vor vedea studentii in anii superiori reprezinta mama dreptului civil actual fundatia pe care s-a consolidat Codul civil roman.
Nevoia cunoasterii teoriei obligatiilor decurge din ratiuni care nu tin doar de obligativitatea justificata a existentei acestei materii in programa academica ci si de insasi formarea rationamentului juridic de tip cauza-efect.
Izvorul acestui adagiu este tocmai Teoria generala a obligatiilor din dreptul roman.
Potrivit unei sintagme deja intiparite in ADN-ul tuturor juristilor autohtoni cel ce stie drept roman stie drept civil iar cel ce stie drept civil stie drept .
Ambele volume sunt adresate desigur studentilor facultatilor de drept aflati in primul an de studiu fiind concepute spre a raspunde unei duble nevoi atat aceea de introducere cat si de incursiune aprofundata in aceasta arie de drept.
Teoria generala a obligatiilor.
II.
Vol.
Succesiuni autoarea Alina-Monica Axente revine si cu partea a doua a aceluiasi curs intitulata Institutii de drept privat roman.
Bunuri.
Persoane.
Procedura civila.
Izvoare.
I.
Vol.
Dupa publicarea in anul 2020 a primei parti din cursul dedicat dreptului roman intitulata Institutii de drept privat roman