Prezentul volum cuprinde, in douasprezece capitole, o trecere in revista a operelor celor mai de seama ganditori francezi care s-au oprit asupra problematicii divinului. - Dorin Stefanescu.
Cu alte cuvinte, daca manifestarea divinului nu patrunde si lumineaza intelegerea, aceasta ramane in limitele unui bineinteles dincolo de care se intinde un vast neinteles.
Scrierile lor ofera sensuri multiple, deschise spre varii orizonturi, dar, pe toate aceste drumuri, ele spun in esenta acelasi lucru: ceea ce se da din inalt face sens in adanc.
Pe langa mai cunoscutii Montaigne, Pascal si Rousseau, prezentam pentru prima data cititorului roman ganditori emblematici pentru tema in discutie: Francois de Sales, Berulle, Malebranche, Arnauld, Fenelon, Saint-Martin, Joseph de Maistre, Lamennais si Maine de Biran.
O ideatica stransa, de mare complexitate, pe care am incercat sa o interpretam cat mai nuantat posibil, tinand cont de marea diversitate a optiunilor si a punctelor de vedere, uneori divergente.
Textele analizate acopera, in timp, patru secole de spiritualitate crestina (XVI-XIX), in care abordarea filosofica se imbina cu cea teologica, luminand calea spre descifrarea uneia dintre cele mai dificile sarcini pe care si le-a asumat gandirea umana.
Prezentul volum cuprinde, in douasprezece capitole, o trecere in revista a operelor celor mai de seama ganditori francezi care s-au oprit asupra problematicii divinului