Cartea lui Neagu Djuvara este povestea miracolului petrecut cu doua provincii de la marginea imparatiei turcesti, Tara Romaneasca si Moldova.
Numar pagini:512Dimensiuni:13x20cmTip coperta:CartonataAn aparitie:2013Autor:Neagu Djuvara.
Iorga“ din Bucuresti.
Xenopol“ din Iasi si al Institutului de Istorie „N.
Membru de onoare al Institutului de Istorie „A.
D.
Din 1984 este secretar general al Casei Romanesti de la Paris, pana in 1990, cand se intoarce in tara.
In 1972, obtine doctoratul de stat la Sorbona cu o teza de filozofie a istoriei, sub indrumarea lui Raymond Aron; mai tarziu, obtine si o diploma a INALCO de la Paris.
In 1961 pleaca in Republica Niger, unde va sta 23 de ani in calitate de consilier diplomatic si juridic al Ministerului nigerian al Afacerilor Straine si, concomitent, profesor de drept international si de istorie economica la Universitatea din Niamey.
Ramane in exil, militand pana in 1961 in diverse organizatii ale diasporei.
La Stockholm, functioneaza ca secretar de legatie pana in septembrie 1947, cand comunistii preiau si Externele.
Intrat prin concurs la Ministerul de Externe in 1943, este trimis curier diplomatic la Stockholm in dimineata zilei de 23 august 1944, in legatura cu negocierile de pace cu URSS.
Participa la campania din Basarabia si Transnistria (iunie–noiembrie 1941); ranit in apropiere de Odessa.
Licentiat la Sorbona (istorie, 1937) si doctor in drept (Paris, 1940).
Ovidiu Leonte, „O editie superba care face cinste oricarei biblioteci“ (BookBlog.ro, septembrie 2013) Neagu Djuvara (1916–2018) s-a nascut la Bucuresti, intr-o familie de origine aromana asezata aici la sfarsitul secolului al XVIII-lea, care a dat tarii mai multi oameni de seama.
Universul spectaculos si pestrit – in parte oriental, in parte occidental – de acum aproape doua veacuri e si mai bine infatisat in aceasta editie ilustrata: sunt zeci de pagini cu imaginile oamenilor de atunci si ale minunatelor lor podoabe, straie si arme.
Nimic din vechea societate – sat si oras, negot, mestesuguri, armata, invatamant si biserica – nu a ramas pe loc.
Chiar inainte de ei, domnitele, de parca nu ar fi purtat niciodata salvari, fermenele, cepchene si iminei, isi etalasera la balurile de la curte rochiile croite ca la Paris sau la Viena.
Putini banuiau ca in atmosfera letargica a unui sfarsit de imperiu aristocratia fanariot-bizantina va trece de la caftan, anteriu si giubea la frac si manusi albe si isi va insusi ideile si moravurile occidentale in doar cateva decenii.
Calatorii straini remarcau ca la Bucuresti si la Iasi treburile publice si viata privata aveau acelasi ritm ca la Constantinopol.
Cartea lui Neagu Djuvara este povestea miracolului petrecut cu doua provincii de la marginea imparatiei turcesti, Tara Romaneasca si Moldova