…Romanul Intre zi si noapte (1942) atinge punctul cel mai adanc al sondajului psihologic pe care il intreprinde literatura Henriettei Y.
Romanul poseda o rara forta de a afirma in acest climat cu totul neprielnic nobletea abnegatiei si a-i darui o semnificatie umana elevata.…Henriette Yvonne Stahl este o analista excelenta si o autoare substantiala..
Coborarea in infernul psihologiei alienate a raporturilor Zoei cu parintii ei lumineaza cu indrazneala un peisaj moral infricosator.
Contrastand cu figura eroinei, familia acesteia afiseaza o vulgaritate tipatoare de parveniti, pe care ii urmaresc insa atavisme grele.
Privirile Zoei, ca si ale tatalui ei, creeaza in jur adesea o stare de tensiune bolnavicioasa insuportabila.
Casa Vrancenilor are o arhitectura „nebuna”, starneste o senzatie de neliniste prin disproportiile ei bizare, inauntru, camerele inchipuie un labirint terifiant, mobilele urate si neprietenoase sufoca incaperile.
Excelenta e sugerarea universului dezechilibrat al „noptii” in care patrunde Ana.
Cele doua caractere se definesc admirabil in aceasta dialectica tragica, ridicand drama descrisa la o dezbatere profunda de ordin etic.
Asistam astfel la insotirea tragica, obstinata a Zoei pe panta degringoladei ei fatale de catre eroina, cu un devotament dureros si absolut.
Romanul e istoria sacrificiilor Anei, care infrunta mediul dement si repulsiv din casa Vrancenilor, dezaprobarea parintilor si cunoscutilor, obstacolele materiale, riscul grav al procurarii stupefiantelor.
Zoe a suferit un asemenea ultragiu din partea tatalui el, cand era copila, incat nu mai gaseste nicio energie pentru a trai si se drogheaza spre a putea suporta existenta.
O lipsa totala de apetenta pentru viata ii dicteaza comportarile derutante.
Zoe e o fiinta stranie, de o frumusete aproape ireala, dar rece, paralizanta.
Experienta se dovedeste extraordinar de dura.
Devenita prietena Zoei Vranceanu incearca sa o iubeasca „dincolo de fapte si de complicatii”, pentru a o ajuta.
Ca ele, cauta cu o incordare sufleteasca supraumana desavarsirea morala in devotiuni supreme.
Ana Stavri, o tanara fata de o puritate interioara iesita din comun, se aseamana cu unele personaje feminine dostoievskiene (Aglaia Epantskin, Katia Ivanova).
Stahl. …Romanul Intre zi si noapte (1942) atinge punctul cel mai adanc al sondajului psihologic pe care il intreprinde literatura Henriettei Y