"Imi propun sa trec in revista cateva mari Intrebari pe care oamenii si le-au pus - si nu inceteaza sa si le puna - generatie dupa generatie.
Opera sa, intinsa si variata, cuprinde numeroase titluri aparute in Romania si in Franta, precum si traduceri in engleza, germana si in alte limbi..
Un vant de anarhie strabate planeta." - LUCIAN Boia LUCIAN Boia , nascut in Bucuresti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universitatii din Bucuresti.
Hotarat lucru, nu ne aflam intr-o perioada prea buna.
Regula \'\'un om, un vot\'\' asaza pe acelasi plan persoane cu competente foarte inegale si da in cele din urma castig de cauza celor multi, de fapt insa nu acestora, ci celor care au stiut sa-i manipuleze mai eficient.
Electoratul \'\'democratic\'\' se lasa usor manipulat, spre deosebire de elita conducatoare din regimurile predemocratice.
Democratica Republica de la Weimar, si nu Prusia aristocratica, i-a netezit drumul spre putere.
El si miscarea nazista, in genere, au ajuns la putere tocmai in urma unei competitii de tip democratic, prin alegeri libere, pe baza votului universal.
In Germania lui Bismarck, Hitler ar fi ramas un obscur pictor de firme.
De fapt, totalitarismele secolului XX s-au instaurat profitand tocmai de conditiile create in cursul amplului proces de democratizare.
Democratia (de tip occidental) poate fi considerata o reusita, dar nici in cazul ei nu lipsesc factorii perturbatori.
Si viata omului, si istoria omenirii sunt pline de surprize, la fiecare pas.
Intr-adevar, nu stim niciodata la ce sa ne asteptam.
In ciuda tonului glumet, e o remarca foarte serioasa, care sugereaza o intreaga filozofie a istoriei. \'\'Unde dai si unde crapa\'\' - zice o vorba romaneasca.
Traim in plin mister." - Lucian Boia "De-a lungul istoriei se produc nenumarate efecte perverse: evenimente sau evolutii care au cu totul alte urmari decat cele preconizate.
Lista lor e impresionanta.
M-am multumit sa identific nedumeririle.
Evident, nu am solutii de propus pentru a face lumea mai inteligibila.
Ele continua, in mare parte, sa ramana fara raspuns, sau, si mai derutant, primesc adesea, din belsug, raspunsuri multiple si contradictorii.
Sunt intrebarile fundamentale privitoare la conditia umana. "Imi propun sa trec in revista cateva mari Intrebari pe care oamenii si le-au pus - si nu inceteaza sa si le puna - generatie dupa generatie