Fiecare epoca s-a considerat mai cunoscatoare decat cea dinaintea ei.
Autor:PETER BURKE An aparitie: 2024Format: 135 x 210 mmTip coperta: NECARTONATANumar pagini: 400Interior: ALB/NEGRUIlustrator: ProfimediaTraducator: MIHAI MOROIU. „Suntem cu totii ignoranti, dar nu pe aceleasi teme.“ — Mark Twain Autor:Peter Burke, profesor emerit de Istoria culturii la University of Cambridge, demonstreaza in acest volum ca ignoranta este un subiect vast si aparent infinit, deoarece, la fel ca si cunoasterea, si ignoranta este o creatie sociala.
De fapt, cartea subliniaza importanta recunoasterii limitelor cunoasterii, deoarece cu cat acumulam mai multa informatie, cu atat orizontul ignorantei se largeste.
O explorare a ignorantei autentice sau studiate, constiente sau inconstiente, si a modului in care obstacolele, uitarea, secretomania, negarea si prejudecata au influentat cursul istoriei.
Dar ce facem cu toata cunoasterea pierduta de-a lungul secolelor? Suntem cu adevarat mai putin ignoranti decat stramosii nostri? Cartea aceasta ofera povesti remarcabile despre nenumaratele forme de ignoranta — in religie si stiinta, in razboi si pe timp de pace, in politica, afaceri, arta, catastrofe si bunastare.
Urmasii Renasterii au privit Evul Mediu ca pe o era a intunericului, ganditorii Iluminismului au incercat sa inlature superstitia prin ratiune, iar statul modern al bunastarii este hotarat sa combata ignoranta intr-o lume hiperconectata la informatie.
Fiecare epoca s-a considerat mai cunoscatoare decat cea dinaintea ei