Volumul de fata reprezinta o selectie a celor mai interesante lucrari prezentate in cadrul Concursului de istorie pentru liceeni "Spune povestea locului tau", organizat anual de Facultatea de Istorie si Filosofie a Universitatii Babes-Bolyai si Asociatia Philohistoriss.
Daca vechile paradigme istoriografice considerau ca Istoria se asociaza cel mai bine cu studierea societatilor cu accentul pus pe diferentele culturale, sociale sau politice dintre ele, Istoria locala intareste ideea particularitatilor care le definesc identitatea si apartenenta la marea istorie..
Istoria locala sau microIstoria pot fi considerate directii de cercetare in istoriografia romaneasca si straina, alaturi de Istoria culturala sau Istoria ideilor, datorita surselor pe care le angreneaza, cum ar fi Istoria orala sau documentele cu caracter biografic, angajate deja in dialogul interdisciplinaritatii.
Istoria locala contribuie inclusiv la formarea si perpetuarea valorilor nationale, iar un popor fara cultura este un popor lipsit de substanta, o forma fara fond, asa cum se exprima Titu Maiorescu in "Junimea".
In timp ce evolutiile sociale, politice, economice si culturale romanesti din diferite epoci sunt strans legate de fenomenele petrecute la nivel european, determinand felul in care fiecare si-a perceput prezentul, Istoria locala a contribuit in mare masura la procesul de unitate nationala.
Cunoasterea istoriei locale este necesara pentru o mai buna intelegere a celei nationale, care ofera probele existentei noastre, a continuitatii identitare.
Volumul de fata reprezinta o selectie a celor mai interesante lucrari prezentate in cadrul Concursului de istorie pentru liceeni "Spune povestea locului tau", organizat anual de Facultatea de Istorie si Filosofie a Universitatii Babes-Bolyai si Asociatia Philohistoriss