O analiza concentrata asupra socurilor politice si sociale care au zdruncinat statul modern roman de-a lungul celor peste 150 de ani de existenta poate fi o modalitate inedita de a privi Istoria Romaniei dintr-un alt punct de vedere decat cel conventional.
Alex Mihai STOENESCU.
Problema este insa mult mai profunda.
Viata politica din Romania, chiar si dupa anul 2000, i-a adus pe politicieni si pe jurnalisti in apropierea aceluiasi subiect al loviturii de stat.
Marele risc pe care il comporta analiza limitata la socurile suferite de un regim politic este sa te lasi atras de spectaculozitatea unui astfel de eveniment istoric si sa produci o speculatie facila asupra importantei sale, mizand pe tentatia gregara pentru detaliul pitoresc.
Ar insemna, totodata, sa incerci a lumina din nou evenimente istorice cunoscute, dar ridicandu-le din intunericul discursului si infatisandu-le dintr-o alta perspectiva cauzala.
O analiza concentrata asupra socurilor politice si sociale care au zdruncinat statul modern roman de-a lungul celor peste 150 de ani de existenta poate fi o modalitate inedita de a privi Istoria Romaniei dintr-un alt punct de vedere decat cel conventional