Popoare si populatii, sminteala si intelepciune, razboi si pace, marire si decadere, arta, religie si arhitectura, ingeri si monstri, idei briliante si rateuri de geniu, cele mai statornice erori si cele mai formidabile inventii, care din pacate nu ne-au adus fericirea.
Iata un aspect prin care Renasterea reprezinta indubitabil un punct de cotitura: atunci s-a petrecut schimbarea de statut a artistului, tot mai putin mester si tot mai mult superstar..
Demersul artistic capata amploarea si dinamica unei superproductii hollywoodiene de astazi, cu un Rafael intruchipat de Steven Spielberg – ca producator, regizor si impresar, dirijand o uriasa scoala de artisti.
Atunci cand prelua un contract, fie picturile din Vatican, fie camerele private ale bancherului Chigi din Villa Farnesina, nu trebuie sa ne imaginam un artist trudindu-se concentrat, de unul singur.
Rafael era stapan nu doar peste un atelier mare, plin de artisti care lucrau in numele lui, ci si peste o armata de specialisti in PR, platiti de el sa-i raspandeasca faima in lume.
Totul era nou! Tabula rasa! Resetare! Ne dam in vant dupa asemenea formule simple, atragatoare, si ne lasam usor orbiti de ele.
Exceptia sunt cei care, cand situatia o cere, apara demnitatea omeneasca impotrivindu-se consimtamantului unanim. ...
Trebuie sa nu uitam nicio clipa ca acesti adevarati printi ai artelor din Renastere erau si mari maestri ai self-promotion-ului.
Nu sunt exceptii. „Am cunoscut in lagar oameni care ucideau alti oameni cu harnicie si daruire de sine, isi denuntau aproapele cu altruism, constiinciozitate si punctualitate, oameni care aplicau tortura onest si vrednic, dovedind permanent o exemplara ordine si rigoare.“ Andrzej Szczypiorski , supravietuitor din lagarul de concentrare de la Sachsenhausen Un Hitler, un Napoleon, un Jan van Leiden, un Idi Amin, un Pol Pot nu reprezinta anormalitatea.
Mai periculosi sunt oamenii normali.“ primo levi Cheia acestei povesti – preluate de la Roald Dahl – este ca nou-nascutul, pe numele lui Adolf, a supravietuit. „Monstrii exista cu adevarat, dar ei sunt prea putini ca sa devina periculosi.
Popoare si populatii, sminteala si intelepciune, razboi si pace, marire si decadere, arta, religie si arhitectura, ingeri si monstri, idei briliante si rateuri de geniu, cele mai statornice erori si cele mai formidabile inventii, care din pacate nu ne-au adus fericirea