Ma adresez aici unui cititor avand deja in minte o \'grila&\', cat de cat judicioasa, a devenirii poeziei romane de a lungul a doua secole.
Iar cand parasesc un poet pentru a trece la altul, el nu va fi fost \'epuizat&\': doar ce aveam eu de zis despre acel autor imi pare a fi fost indeajuns explicitat..
Spatiul tipografic acordat autorilor retinuti in sumar este in functie nu doar de valoarea lor literara, ci si de ceea ce eu aveam a spune (cu acel prilej) despre scrierile lor lirice.
Mai trebuie inca strania, statornica bucurie pe care o resimti fata de reusitele celorlalti, tinuta in frau de un anume echilibru in aprecierea axiologica.
Asa ceva e cu putinta numai daca poetul, in identitatea sa de critic, reuseste sa nu se gandeasca la propria poezie vorbind despre altii.
Am incercat sa transform un handicap - acela de a fi eu insumi poet, mai intai de toate - intr un mic \'avantaj&\'.
Cititorul poate oare afla si ceva \'in plus&\' fata de ceea ce gaseste in multele lucrari de Istorie literare existente? As putea desemna o anume inlesnire (care este, poate, doar iluzia ei!) de a patrunde in centrul poemului, o scrutare \'din interior&\' a operei lirice.
Fireste, un invatacel va putea parcurge cu folos comentariile asupra unui autor sau altul, ba chiar asupra tuturor, cu conditia de a completa din multele istorii si studii literare disponibile, informatiile neoferite aici: consideratii de ansamblu, curente, bio bibliografii complete etc.
Ma adresez aici unui cititor avand deja in minte o \'grila&\', cat de cat judicioasa, a devenirii poeziei romane de a lungul a doua secole