Componenta a crestinismului si a culturii europene, cultul sfintilor isi datoreaza amploarea si perenitatea povestirilor, orale sau scrise, despre vietile acestora, povestiri care au inceput sa apara in bazinul mediteranean in secolul al II-lea.
In prezent, Aviad Kleinberg este profesor de istoria religiilor la Universitatea din Tel-Aviv, iar cursurile sale atrag sute de studenti..
Avid de cunoastere, a plecat la Institutul pontifical biblic din Torino, unde a studiat latina, teologia si dreptul canonic.
La vremea respectiva, in anii 1980, „crestinismul era inca un domeniu tabu in Israel”.
Studiile de istorie medievala, pe care le-a urmat la Tel-Aviv, l-au facut sa dea o atentie deosebita crestinismului, fara a carui cunoastere „era imposibil de inteles cultura occidentala”. si-a petrecut copilaria la Beer-Sheva, unde „nu exista nici un semn al prezentei crestine”.
Parintii sai au trait persecutiile antisemitismului in Polonia si au supravietuit Holocaustului.
Aviad Kleinberg, istoric israelian al religiilor, evreu laic, s-a nascut in anul 1958.
In ele gasim forta religioasa creatoare a comunitatilor, care se exprima instaurand o altfel de viziune a lumii, care este adesea in contradictie cu cea a Bisericii.
Aparitia si integrarea in cultura a acestor istorii sunt inseparabile de un proces social complex.
Aceste istorii sunt produsul unor forte diverse si, adesea, in conflict: conceptiile autoritatilor ecleziastice, care incearca sa impuna un canon de credinta si disciplina valabil pentru toti, credinta populara, imaginatia si viziunea estetica a autorilor.
Lucrarea lui Aviad Kleinberg isi propune sa prezinte o istorie a acestor istorii si, in acelasi timp, o analiza a elaborarii si a rolului lor in societatea crestina, in perioada Antichitatii tarzii si pana la sfarsitul Evului Mediu.
Componenta a crestinismului si a culturii europene, cultul sfintilor isi datoreaza amploarea si perenitatea povestirilor, orale sau scrise, despre vietile acestora, povestiri care au inceput sa apara in bazinul mediteranean in secolul al II-lea