„Aflam mai mult despre antropologia gruparilor politice si despre politica de haita prin tratarea fenomenului in registru grotesc? Aceasta este miza romanului.“ - Paraszka Boroka, „Amibolnem latunk ki”(„Din ce nu vedem afara“), Erdélyi Riport, 18 februarie 2015.
Jilt si caldaram este prima sa carte care apare si in limba romana..
A publicat cinci carti in limba maghiara, doua volume de publicistica si trei romane.
Este casatorit, are un fiu si o nepoata.
In prezent este ziarist in cadrul Societatii Romane de Radiodifuziune.
In perioada 1992-2004, a fost deputat in Parlamentul Romaniei, iar in urmatorii patru ani, secretar de stat in Ministerul Sanatatii. A ocupat posturi de consilier juridic si a lucrat ca ziarist.
A absolvit Facultatea de Drept a Universitatii „Babes-Bolyai“ din Cluj.
Szekely Ervin s-a nascut la Salonta in 19 august 1957. - Rostas Szabolcs, „A politika elveboncolasa” („Vivisectia politicii“), Kronika, 7 martie 2015.
Cele doua cariere politice infatisate in Jilt si caldaram aduc in fata noastra modelele de comportament si arsenal politic ce demasca o elita politica interesata numai si numai de consolidarea propriei puteri. - Mihaly Istvan, „Tranzitfoldi karriertortenet”,(„Cariere in pamant tranzitean“), Bihari napló, 3 martie 2015. „Prin cele doua cariere, care de cateva ori se intersecteaza, se contureaza dilemele noastre inca subrede, dar nu intr-o prezentare alegorica de la nivelul accesibil omului de rand, ci astfel incat, scaldate intr-o puternica lumina, ajung sub lupa fisurile adanci ale structurilor democratice, facand ca insusi modelul, paradigma, sa fie pus sub semnul intrebarii.
Cititorul poate sa se amuze in voie pe seama matrapazlacurilor personajelor caricaturizate pana la grotesc, dar, la sfarsit, cel care intelege de ce rade de fapt nu are cum sa nu ramana cu un gust foarte amar.” - Benke Andras, „Rosszizu nevetes” („Ras amar“), HELIKON, 11 noiembrie 2015. „Personajele romanului fac naveta intre Jilt si caldaram, pescuiesc in apele tulburi ale showbizului social, incearca sa se afirme intr-un capitalism second hand central-european. ro, 28 februarie 2015. „Sunt sigur ca Szekely Ervin nu a scris un simplu roman cu cheie, pentru ca, in lumea reala, foarte rar exista un politician „in carne si oase” atat de spiritual, atat de plin de umor cum este cel infatisat in aceasta carte.“ - Agoston Hugo, „Tapasztalatbol komor umor” („Umor acru din experienta“), Maszol. „Aflam mai mult despre antropologia gruparilor politice si despre politica de haita prin tratarea fenomenului in registru grotesc? Aceasta este miza romanului.“ - Paraszka Boroka, „Amibolnem latunk ki”(„Din ce nu vedem afara“), Erdélyi Riport, 18 februarie 2015