Cumpara de la carturesti.ro

Jurnal cu Noica si manuscrisele Eminesciene | Valentin Cosereanu - Junimea


Jurnal cu Noica si manuscrisele Eminesciene | Valentin Cosereanu
30 Lei

Disponibil

(03-07-2024)
Cumpara de la carturesti.ro

Produs vandut de carturesti.ro

(0)

Review(s)

Verifica toate preturile pentru acest produs : click aici


Distribuie pe :


Descriere :

Cumpara jurnal cu noica junimea de calitate.
Pe yeo poti sa gasesti cel mai bun pret pentru jurnal cu noica junimea

De la mijlocul anilor ’70 ai veacului trecut, Constantin Noica a pledat pentru facsimilarea „Caietelor lui Eminescu”, in conditiile in care manuscrisele poetului, pastrate la Biblioteca Academiei, erau accesibile numai cercetatorilor operei sale.
Martor al vizitelor filosofului la Ipotesti a fost Valentin Cosereanu, la acea vreme tinar muzeograf in casa memoriala Mihai Eminescu..
Maiorescu dona Academiei Romane „manuscripte” ale lui Eminescu, incercari, fragmente, variante de poezii, cu gindul ca ele vor „servi celor ce se vor ocupa in viitor de cercetari mai amanuntite asupra vietii si activitatii marelui nostru poet.” Incepind din toamna anului 1984, Constantin Noica viziteaza in mai multe rinduri casa memoriala de la Ipotesti, pledind totdeauna cu aceeasi convingere pentru copierea manuscriselor eminesciene, in care filosoful vedea chipul universalitatii in adinc, deschiderea si pietatea fata de tot, fata de intreg.
In ianuarie 1902, T.
Totul intereseaza pe Eminescu: nu doar creatia literara, ci si literaturile lumii; filosofia, ca si astronomia, matematicile, fizica si chimia; istoria, ca si economia; limbile clasice si cele moderne, cuvintul strain si cuvintul romanesc.(…) Exista, intr-adevar, in mijlocul nostru o comoara de care abia ne atingem, de teama sa n-o prapadim: sint cele 44 de caiete ale lui Eminescu.” Pentru Constantin Noica, manuscrisele lui Eminescu sint comparabile cu caietele lui Leonardo da Vinci si cu cele ale lui Paul Valery, acestea din urma editate la mai bine de zece ani de la moartea scriitorului, in 29 de volume, fiecare avind mai mult de 900 de pagini.
In conferinte la „Casa Pogor”, in vizitele la Ipotesti, in volumul Eminescu sau ginduri despre omul deplin al culturii romanesti, aparut in 1975, la Editura Eminescu, Constantin Noica insista asupra necesitatii facsimilarii caietelor, care in intregul lor dau „o imagine a pietatii fata de cultura pe care nu stiu cite alte natiuni o pot produce.
De la mijlocul anilor ’70 ai veacului trecut, Constantin Noica a pledat pentru facsimilarea „Caietelor lui Eminescu”, in conditiile in care manuscrisele poetului, pastrate la Biblioteca Academiei, erau accesibile numai cercetatorilor operei sale


Uneori, aceste descrieri pot contine inadvertente. De asemenea, imaginea este informativa si poate contine accesorii neincluse in pachetele standard.
logo

  • Produsele tale vor fi disponibile pentru toti clientii nostri, in fiecare zi, pe yeo.ro
  • Vor fi promovate pe retele de socializare si bloguri
  • De asemenea, vom crea continut video pentru 20 de produse