In anii tulburi care au urmat destramarii imperiului sovietic, Rusia s-a trezit napadita de o specie noua de pradatori, oligarhii, care si-au insusit imensele sale resurse naturale: petrolul, gazele, metalele si diamantele.
Traducere din limba franceza deGabriela Ciubuc..
A facut senzatie cu volumul KGB-ul in Franta - care dezvaluia metodele subversive ale detestabilului serviciu de informatii - si a starnit o aprinsa dezbatere cu volumul care, prin titlul sau, spune totul: Marea recrutare.
Thierry Wolton, renumit specialist in relatii internationale, a investigat cu talent spatiul comunist si mai ales pe cel postsovietic.
Nu ne ramane decat sa ne intrebam, ingrijorati, daca acest muribund, cand se va ridica, nu va restaura si "splendoarea" politiei sale politice.
Sub ceea ce credeam a fi un giulgiu zace un colos militar si ideologic care viseaza la "splendoarea" pierduta a Uniunii Sovietice si chiar a Rusiei tariste.
Ultimele evenimente arata care este ratiunea de a fi a "sistemului Putin".
Stiind ca, in Rusia, este mai profitabil sa administrezi decat sa ai in posesie, Putin si oamenii sai ii forteaza pe oligarhi sa restituie statului, dar nu in folosul acestuia si nici al cetatenilor, ceea ce isi insusisera in anii \'90.
Dar lantul trofic nu s-a oprit aici, oligarhii au cazut prada adevaratilor stapani ai societatii sovietice si postsovietice: membrii fostei politii politice KGB, cei care au avut dintotdeauna acces la control, decizie, informatie si expertiza.
In anii tulburi care au urmat destramarii imperiului sovietic, Rusia s-a trezit napadita de o specie noua de pradatori, oligarhii, care si-au insusit imensele sale resurse naturale: petrolul, gazele, metalele si diamantele